Mainos

Blair ei kadu Irak-päätöstä

Britannian pääministeri Tony Blair seisoo edelleen Irak-linjansa takana arvostelusta huolimatta.

Britannian pääministeri Tony Blair

Britannian pääministeri Tony Blair sanoi työväenpuolueen puoluekokouksessa "tekevänsä Irakista saman päätöksen uudelleen", vaikka puolueen sodanvastustajat ovat arvostelleet voimakkaasti puoluejohdon aikanaan tekemää päätöstä viedä Britannia Yhdysvaltain rinnalla sotaan Irakia vastaan.

Blair myönsi, että päätös on loukannut, suututtanut ja pahoittanut monien hänen tukijoidensa mieltä.

- Tiedän, että monet ihmiset uskovat syvästi, että toimintamme oli väärin. Pyydänkin vain yhtä asiaa: arvostelkaa päätöstäni, mutta ymmärtäkää edes miksi sen tein ja miksi tekisin sen uudelleen, Blair.

Kannatusluvut laskussa

Blairin kannatusluvut ovat laskeneet rajusti sen jälkeen, kun länsiliittoutuma syrjäytti Irakin presidentin Saddam Husseinin. Blair oikeutti sotaan lähtöä Irakin epäillyillä joukkotuhoaseilla, joita ei ole tähän mennessä löydetty.

Pääministerin ahdinkoa on lisännyt myös brittiläisen aseasiantuntijan itsemurhan tutkinta. Asiantuntija asetti kyseenalaiseksi raportin, jossa käsiteltiin joukkotuhoaseiden uhkaa.

Yleisradioyhtiö BBC:n julkaisemista tiedoista nousi suuri häly Britanniassa, ja se ajoi aseasiantuntijan itsemurhaan. Blairin tiedotuspäällikkö Alastair Campbell joutui eroamaan, ja samaa on vaadittu puolustusministeri Geoff Hooniakin tekemään.

"Hulluutta torjua euro"

Puheen talouspolitiikkaa koskevassa osassa Blair tähdensi, että olisi hulluutta sulkea pois mahdollisuus liittyä EU:n yhteisvaluuttaan.

- Kaikista hyvistä taloudellisista syistä riippumatta olisi hulluutta luopua mahdollisuudesta liittyä euroon, hän sanoi.

Britannia, Tanska ja Ruotsi ovat EU:n jäsenmaista ainoat, jotka ovat jättäytyneet euron ulkopuolelle. Ruotsi torjui liittymisen äsken pidetyssä kansanäänestyksessä, minkä uskotaan vaikuttavan myös Tanskan ja Britannian kantaan. Britannian hallitus ei ole vielä päättänyt äänestyksen ajankohdasta, mutta kesäkuussa se ilmoitti harkitsevansa ajankohtaa ensi vuoden kuluessa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 30.09.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.