Bidenin hallinto yrittää puuttua Texasin erittäin tiukkaan aborttilakiin korkeimman oikeuden kautta – vetoaa naisten kärsimykseen

Presidentti Joe Bidenin hallinto on jättänyt Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen pyynnön keskeyttää Texasin tiukan aborttilain soveltamisen. Asiasta kertovat muun muassa Reuters ja CNN.

Oikeusministeriön perustelujen mukaan laki on selkeästi perustuslain vastainen, ja aiheuttaa naisille peruuttamatonta kärsimystä.

Laki yritettiin keskeyttää väliaikaisesti aiemmin tässä kuussa, mutta liittovaltion vetoomustuomioistuin jäädytti liittovaltion tuomarin vain kaksi päivää ennen päätöksentekoa. Lain puolella ovat olleet pääosin republikaanit.

Bidenin demokraattihallinnon jättämän "hätäpyynnön" avulla korkein oikeus voisi kieltää lain soveltamisen jo ennen alempien tuomioistuinten päätöksiä.

Edes raiskaus ei kelpaa perusteeksi aborttiin

Syyskuussa Texasin osavaltiossa tuli voimaan äärimmäisen tiukka aborttilainsäädäntö. Se kieltää naisia hankkimasta aborttia kuudennen raskausviikon jälkeen.

Suuri osa naisista ei vielä niin varhaisessa vaiheessa tiedä olevansa raskaana.

Laki sallii abortin hengenvaarallisen terveysriskin vuoksi, mutta esimerkiksi raiskaus tai insesti eivät kelpaa syyksi aborttiin.

Laki on myös sen vuoksi poikkeuksellinen, että siviilit voivat nostaa rikossyytteen sellaista henkilöä vastaan, joka avustaa naista abortissa. Tämän ominaisuuden vuoksi lakia on ollut vaikeampi kieltää liittovaltion oikeudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja