Biden kokoaa hallintoaan – kaikki nimetyt ehdokkaat työskentelivät myös Obaman leivissä

1:45
Video: Joe Biden haluaa ulkoministeriksi Anthony Blinkenin.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden on julkaissut nimitysehdotuksiaan maan ministereiksi.

Hän aikoo nostaa entisen ulkoministerin John Kerryn ilmastoasioiden erikoislähettilääksi.

Lisäksi Biden on nimittämässä ministeriehdokkaitaan myös muihin virkoihin.

Biden valitsi kotimaan turvallisuusministeriksi Alejandro Mayorkasin. Kuubalaissyntyisestä Mayorkasista tulisi ensimmäinen latinalais-amerikkalainen, joka toimii tehtävässä. Kotimaan turvallisuusministeriö valvoo muun muassa maahanmuuttoa.

Ulkoministerin pestiin Bidenin ehdokas on entinen varaulkoministeri Antony Blinken.

Lisäksi Biden aikoo nostaa Avril Hainesin ensimmäisenä naisena kansallisen turvallisuuden johtajaksi. Haines toimi aiemmin muun muassa keskustiedustelujärjestö CIA:n varajohtajana.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläsehdokas on Linda Thomas-Greenfield. Samalla Biden aikoo palauttaa sanomalehti New York Timesin mukaan kyseisen suurlähettilään viran ministeritasoiseksi.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että suurlähettiläs voi osallistua kansallisen turvallisuusneuvoston kokouksiin. Sama oikeus koskee myös Kerrya, vaikka hänen pestinsä ei ole ministerin virka.

Biden on nimittämässä myös Jake Sullivanin Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantajaksi. Sullivan toimi Bidenin turvallisuuspoliittisena neuvonantajana Bidenin ollessa maan varapresidenttinä.

Kaikki nyt nimetyt ehdokkaat työskentelivät aiemmin Barack Obaman hallinnossa, jossa Biden toimi varapresidenttinä.

Yhdysvaltain senaatin on vielä vahvistettava presidentin ehdokkaiden nimitykset ministereiksi. Senaatin hallinta on vielä auki, sillä Georgiassa on vielä jaossa tammikuussa kaksi senaattoripaikkaa sen jälkeen, kun senaattorikisa meni toiselle kierrokselle.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 23.11.2020 klo 20.31.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja