BBC: Taleban pidätti viisi naisten yliopistokieltoa vastaan protestoinutta

Taleban romutti naisten oikeudet, millaista tukea tarvitaan? 9:07
Katso Uutisamun keskustelu elokuulta: Taleban romutti naisten oikeudet, millaista tukea tarvitaan?

Talebanit ovat pidättäneet viisi naista, jotka osallistuivat naisten yliopisto-opiskelukieltoa vastustavaan mielenosoitukseen Kabulissa, Afganistanissa. Asiasta uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Vartijat estivät satoja naisia ​​pääsemästä yliopistoihin keskiviikkona, eli päivä sen jälkeen, kun Afganistanissa valtaa pitävä Taleban oli linjannut, että naiset eivät toistaiseksi pääse maan yliopistoihin.

Useat mielenosoituksiin osallistuneet naiset kertoivat BBC:lle, että naispuoliset Talebanin upseerit hakkasivat heitä.

– Keskuudessamme oli liian monta Talebanin naisjäsentä, pahoinpidellyksi joutunut nainen sanoi nimettömänä.

Toinen mielenosoittaja kertoi medialle tietävänsä, että kaksi pidätettyä on vapautettu, mutta muita yhä pidätettyinä.

Solidaarisuutta joiltain

Osa on osoittanut solidaarisuuttaan mielenosoittajia kohtaan kansalaistottelemattomuudella.

BBC kertoo, että noin 50 miespuolista yliopiston professoria julkisissa ja yksityisissä oppilaitoksissa on eronnut tehtävästään, kun taas jotkut miesopiskelijat ovat kerrotun mukaan kieltäytyneet suorittamasta kokeitaan.

Joillakin yliopistoilla jo entuudestaan rajoituksia naisia kohtaan

Talebanin astuttua valtaan Afganistanissa naisten johtamista mielenosoituksista on tullut kasvavassa määrin harvinaisia. Protesteihin osallistujia uhkaa pidätys, väkivalta ja sosiaalinen paheksunta.

Ennen Talebanin tiistaista ilmoitusta opiskelukiellosta, jotkin yliopistot olivat jo ottaneet käyttöön naisia syrjiviä sääntöjä. 

Tällaisia ovat muun muassa sukupuolen mukaan erotellut sisäänkäynnit ja luentosalit. Lisäksi naisopiskelijat ovat voineet saada opetusta vain naispuolisilta professoreilta tai iäkkäiltä miehiltä.

Naisilla ei myöskään ole ollut mahdollisuutta päästä opiskelemaan muun muassa tekniikan, taloustieteen, eläinlääketieteen ja maatalouden koulutusohjelmiin.

Taleban selitti kieltäneensä naisilta yliopistokoulutuksen "väärän pukeutumisen" ja muiden sääntöjen rikkomisen takia

Taleban-äärijärjestö sanoi kieltäneensä naisilta yliopistokoulutuksen muun muassa siksi, että naiset eivät noudattaneet pukeutumissääntöjä, kirjoittaa STT.

Asiasta kertoi Talebanin ylemmästä koulutuksesta vastaava ministeri Mohammad Nadeem torstaina valtion televisiossa.

Nadeemin mukaan naiset pukeutuivat kuin olisivat olleet "menossa häihin" eivätkä käyttäneet kunnollista hijabia. Lisäksi he eivät välittäneet säännöstä, jonka mukaan heillä kuului matkustaessa olla mukanaan miespuolinen sukulainen saattaja.

Nadeem väitti myös, etteivät kaikki tiedeaineet sopineet naisille. Esimerkiksi tekniset aineet tai maatalous eivät sovi naisopiskelijoiden "arvolle ja kunnialle eivätkä afganistanilaiseen kulttuuriin", hän sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat