BBC:n Suomi-hehkutus jatkuu: Toimittaja maistoi salmiakkia – kuinkas sitten kävikään?

BBC:n toimittaja kertoo salmiakkikokemuksistaan tuoreessa artikkelissa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC julkaisi alkuviikosta kattavan artikkelin suomalaisten rakkaudesta saunaan. BBC:n Suomi-villitys sai torstaina jatkoa, kun saunakulttuurista kirjoittanut toimittaja Mark Bosworth julkaisi jutun suomalaisten rakkaudesta salmiakkiin.

– Salmiakki on opittu maku – ja monet ihmiset Suomessa, Skandinaviassa ja Alankomaissa oppivat tykkäämään sen terävästä ja happamasta mausta jo lapsuudessa. Mutta niille ihmisille, joille salmiakki esitellään vasta myöhemmässä iässä, musta tavara voi olla hankalasti sulatettavissa, Bosworth aloittaa.

"Miksi tässä on suolaa?"

Juttu jatkuu Bosworthin henkilökohtaisella kokemuksella salmiakista: mies maistoi suomalaisten suosikkiherkkua ensimmäistä kertaa vuonna 2002 suomalaisen naisystävänsä innostamana. Bosworth asui suomalaisen Millan kanssa yhdessä Lontoossa.

– Ylivoimaisen epämiellyttävä happamuus täytti suuni. Otin toisen puraisun. Miksi tässä on suolaa? Kahden puraisun jälkeen olin saanut tarpeekseni.

Bosworth uskoi, ettei enää ikinä palaisi takaisin salmiakin pariin. Toisin kuitenkin kävi. Noin kahdeksan vuotta myöhemmin Millan suomalaiset ystävät tulivat käymään Lontoossa ja toivat tuliaisiksi tietysti salmiakkia. Makukokemus oli Bosworthille jälleen järkyttävä.

– Ystävien naamalla oli samanlainen tyydyttynyt katse, joka Millallakin oli, kun maistoin ensimmäistä kertaa salmiakkia. Näin suomalaiset siis ilmeisesti hauskuuttavat itseään.

Dracula-salmiakki sai toimittajan muuttamaan mieltään

Vuosien varrella Bosworth sai maistaa salmiakkia aina vain uudestaan. Nyt Bosworth asuu Suomessa yhdessä naisystävänsä Millan kanssa ja on ryhtynyt omien sanojensa mukaan kouluttamaan itseään sietämään salmiakkia.

– Maistoin salmiakkifudgea, salmiakilla täytettyä suklaata ja vahvaa salmiakkipulveria. Kerran sain myös salmiakkivodkaa. Juomassa oli kaksi ongelmaa: En juo vodkaa, enkä pidä salmiakista.

Kaiken kuitenkin muutti Helsingin katukuvaan ilmestynyt Salmiakkikioski. Bosworth vieraili kioskilla ja sai kioskin omistajalta Pete Neuvoselta ensimmäistä kertaa maistettavakseen Dracula-salmiakkia.

– Pussin päällä on kuva draculasta, joka syöksee suustaan verta. Kuvan yläpuolella on teksti "Julma Salmiakki". Kuten monet muutkin salmiakit aiemmin, tämä pistelee kieltäni ja sytyttää sylkirauhaset tuleen. Mutta sitten jotain tapahtuu. Suolainen ja makea kohtaa toisensa. Sitten tulee täydellinen hetki, jolloin nämä maut ovat tasavertaiset luoden vahvan, mutta miellyttävän tunteen. Tämän vuoksi suomalaiset pitävät salmiakista, Bosworth summaa.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja