Mainos

Bangkokin lentokenttä kiinni - mielenosoitukset riistäytyivät käsistä

Thaimaassa mielenosoittajat ovat tunkeutuneet Bangkokin uuden, kansainvälisen lentokentän terminaaliin. Suvarnabhumin lentokenttä on suljettu protestien takia. Terminaaliin valtaukseen osallistui uutistoimisto Reutersin mukaan satoja mielenosoittajia.

Viranomaiset kertovat, että kenttää ei voida avata ennenkuin mielenosoittajat saadaan pois lähtöaulasta. Armeijan apua on jo pyydetty.

Suomen suurlähettiläs Lars Backström Thaimaassa arvioi MTV:lle illalla, ettei tilanne lentokentällä ratkea lähitunteina.

- Tänä iltanahan lähtee aika monta konetta kohti Eurooppaa, ja osa matkustajista on jo buukannut itsensä sisään eli ovat duty-free-alueen sisäpuolella. Paikallinen lentokenttäviranomainen arveli, että saattaisi olla mahdollista, että jotkin koneet pääsisivät matkaan, sanoo Backström.

Backström arvelee, että mielenosoittajat pysyvät lentokentän lähtöaulassa yön yli.

- He saattavat odottaa aamuun saakka siltä varalta, että pääministeri ilmaantuisi paikalle huomenna, Backström kertoo.

Pääministeri Somchai Wongsawatin on määrä palata huomenna Thaimaahan Perun-vierailultaan. Opposition tarkoituksena on pitää Suvarnabhumi suljettuna, kunnes pääministeri eroaa.

Pääministerin edustajan mukaan Somchaita kuljettava kone ei kuitenkaan tule laskeutumaan Suvarnabhumiin.

Mellakka kärjistyi ammuskeluksi

Lentokentän valtaukseen huipentuneessa päivässä oli dramatiikkaa jo aiemminkin. Opposition ja hallituksen kannattajat ottivat yhteen myös Bangkokin vanhalle, Dom Muangin lentokentälle johtavalla tiellä. Thaimaan television lähetyksessä nähtiin, miten opposition käytössä olleesta kuorma-autosta ammuttiin hallituksen kannattajia.

Ainakin kymmenen ihmistä haavoittui tulituksessa. Myös Bangkokin keskustan hallintokortteleissa oli yhteenottoja ja käsikähmää.

- Nyt on aika tehdä pesäero hyvän ja pahan välillä: on eroteltava petturit niistä, jotka ovat pysyneet uskollisina, uhosi oppositiojohtaja Somsak Kosaisuk kannattajilleen päivällä.

Thaimaan apulaispääministeri Charavat Charnvirakul pyysi illalla armeijaa auttamaan mellakoiden hillitsemisessä. Apulaispääministeri vakuutti kuitenkin, että voimankäyttö mielenosoittajia vastaan ei tule kysymykseen.

- Me emme ota yhteen. Yritämme neuvotella. Hallitus yrittää pitää yllä turvallisuutta ja palauttaa tilanteen normaaliksi niin pian kuin mahdollista. Pyydän kärsivällisyyttä, jotta tilanne ei pahene, Charavat aneli.

Thaimaan oppositio on osoittanut mieltään pääministeriä vastaan jo liki puoli vuotta Bangkokin keskustassa. Se pitää Somchaita syrjäytetyn pääministeri Thaksin Shinawatran käsikassarana. Somchai on Thaksinin vävy.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.