Banaaninen lihapata eli N'dizi ya na nayama 7.10.2000

toim. Sari-Leena Heilanen

Banaaninen lihapata eli N'dizi ya na nayama


Koska liha yleensä myydään tuoreena teurastamisen jälkeen, se vaatii pitkän keittoajan kypsyäkseen. Lihaa keitetäänkin usein suurissa kattiloissa (sufuria) isoja määriä ja sitten kypsästä lihasta valmistetaan erilaisia ruokia. Usein naudanliha valmistetaan siten että kypsät lihalohkareet leikataan isoiksi annospaloiksi, jotka sitten vielä uppopaistetaan lähes 'kuivaksi' ja tarjotaan sellaisenaan.
400g naudanpaistisuikaleita
2 rkl öljyä
2 suurta sipulia hienonnettuna
2 tomaattia hienonnettuna
2 dl vettä
1/ 2 tlk ( 2dl ) kookosmaitoa
2 jauhobanaania tai 2 perunaa
1 kuutioitu vihreä paprika
1 tl kurkkumaa
1 tl mustapippuria
1/2 tl chiliä
1 tl suolaa
Ruskista liha kahdessa erässä padan pohjalla. Lisää hienonnettu sipuli ja kuullota sipuli ruskistamatta. Lisää tomaatit ja jatka kypsentämistä kunnes tomaatit ovat kypsiä. Lisää kookosmaito ja sekoita koko ajan kunnes seos kiehuu juuri ja juuri. Kuori ja paloittele banaanit isoksi paloiksi. Lisää ne pataan yhdessä paprikakuutioiden kanssa. Anna padan hautua 10-15 minuuttia, mutta älä anna banaanien kypsyä liian pehmeiksi. Mikäli jauhobanaaneja ei ole saatavilla voi korvata ne perunalla. Lisäkkeeksi lihalle sopii hyvin riisi ja chapatileipä, jonka intialaiset toivat 1800-luvulla Tansaniaan. Ohje on kirjasta Ruokamatka Afrikkaan.

Lue myös:

    Uusimmat