Mainos

Baltzar tuomittiin vuonna 1999 yritettyään houkutella naisia hotellihuoneeseen näyttelijäkoulutuksen verukkeella – ”Oli kertonut pitävänsä nuorista tytöistä”

6:00
Baltzarin opetusmetodit ovat saaneet myös kritiikkiä.

Nyt ihmiskaupasta epäilty ja väitetysti epäasiallisesti käyttäytynyt Veijo Baltzar on aiemmin tuomittu virkavelvollisuuden rikkomisesta työskennellessään Teatterikorkeakoululla erikoissuunnittelijana vuonna 1997. Hän oli tuolloin viisikymppinen.

Baltzarin tehtävänä oli ollut suunnitella kansainvälisen näyttelijätyön kurssi, valmistua sen johtajaksi ja opettaa kurssilla. Hän käytti toisen työvoimapoliittisena suunnittelijana työskennelleen miehen kanssa hyväkseen saamaansa arvovaltaa houkutellessaan mukaan kolme nuorta naista.

Tapauksessa kyse oli siitä, että miehet olivat esitelleet nuorille naisille kyseisen kurssin esitettä ja antaneet ymmärtää näillä olevan mahdollisuus päästä joko kurssille tai siihen liittyneeseen työtehtävään lähtemällä heidän kanssaan seuraavana päivänä Tampereelle.

”Jutut liikkuivat navan alapuolella”

Lopulta Tampereelle päätyi kaksikon lisäksi yksi mies ja kolme naista.

Naiset kuvailivat matkaa eroottissävytteiseksi.

– Automatkalla [naiselle] oli selvinnyt, että miehillä oli ollut taka-ajatuksia. Puheet olivat sisältäneet eroottisia heittoja. Baltzar oli kertonut pitävänsä nuorista tytöistä ja haluavansa näiden käyttävän lyhyitä, sääret paljastavia hameita. Baltzar oli halunnut myös laulettavan rakkauslauluja matkan aikana, yksi naisista kertoi tuomion mukaan.

– Asianomistajille oli korostettu, että heidän oli oltava valmiita kaikkeen, vaikka herätykseen kello kolme yöllä ja että julkisuuteen ei saanut päästää asioita, naisen kertomus jatkui.

Toinen nainen kertoi epäilyksiensä heränneen, kun miesten jutut ”olivat liikkuneet koko ajan navan alapuolella”.

Baltzar oli itse selittänyt puheillaan tarkoittaneen sitä, että naisten tulisi näyttä naisilta ja miesten miehiltä.

Kaksi parisänkyä koko seurueelle

Perillä Tampereella oli ilmennyt, että koko seurueelle oli varattu vain kaksi pienehköä parisängyllä varustettua huonetta yöpymistä varten. Toisen miehistä oli määrä nukkua kahden naisen kanssa, Baltzarin taas toisessa kolmannen kanssa.

Naiset totesivat joutuneensa valehdelluiksi ja harhaanjohdetuiksi.

Käräjäoikeus ei olisi tuominnut miehiä rikoksesta, mutta vuonna 1999 hovioikeus katsoi miesten käyttäneen tietoisesti hyväkseen asemaansa ja antaneen väärää kuvaa toimivallastaan. Miehet tuomittiin lopulta virkavelvollisuuden rikkomisesta sakkoihin. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja