Balkanin maat neuvottelevat yhteistyöstä

Balkanin maiden johtajat sopivat maanantaina, että he pyrkivät menneisyyden vastakkainasettelusta kohti kehitystä ja yhteistä vaurautta.

Kahdeksan Balkanin maan edustajat aloittivat Kreetassa maanantaina ensimmäisen konferenssinsa taloudellisen yhteistyön ja turvallisuuden lisäämisestä. Kaksipäiväiseen tapaamiseen osallistuu edustajia Kreikasta, Turkista, Bosniasta, Romaniasta, Bulgariasta, Makedoniasta, Albaniasta ja Jugoslaviasta.
Kokouksen avasi Kreikan pääministeri Kostas Simitis vetoamalla alueen johtajiin, jotta he ponnistelisivat uuden Balkanin puolesta. Hänen mukaansa huippukokouksen tarkoitus on luoda "rauhan ja yhteistyön alue Balkanille".

-Meidän on unohdettava äärikansallistunteet ja vihamielisyys, sanoi puolestaan Turkin pääministeri Mesut Yilmaz puheessaan.
Kokouksensa ensimmäisen päivän aikana edustajat perustivat tulevalle yhteistyölle kehykset ja sopivat seuraavasta huippukokouksesta Turkissa ensi vuonna. Huippukokouksen lisäksi järjestetään ministeritapaamisia. Kokousedustajat päättivät myös harmonisoida lainsäädäntöään ja murtaa kauppaesteitä.

Kireät välit

Kreikan ja Turkin pääministerien oli määrä tavata toisensa kokouksen puitteissa myöhemmin maanantai-iltana. Maiden välistä jännitettä ovat viime aikoina lisänneet Kyproksen asema sekä useat sanallisiksi kahinoiksi jääneet sotilaalliset yhteenotot Välimerellä.
Turkin pääministeri vieraili Kreikassa edellisen kerran 10 vuotta sitten.
Osapuolet ovat kuitenkin pyrkineet pitämään matalaa profiilia ennen tapaamista ja korostaneet, että jo se, että pääministerit tapaavat on hyvä asia.

Turkin ulkoministerin Ismail Cemin mukaan Turkki on valmis neuvottelemaan kiistoista kansainvälisen välittäjän kautta. Kreikka puolestaan haluaisi selvittää kiistakysymykset yksi kerrallaan alkaen pienestä Imiansaaresta, joka on Kreikan hallinnassa, mutta jonka Turkki haluaa.
Illalla oli ohjelmassa myös Albanian pääministerin Fatos Nanon ja Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin tapaaminen. Aiheena oli Serbiassa sijaitseva Kosovo, jonka asukkaista suurin osa on albaaneja. Serbia ja Montenegro muodostavat Jugoslavian liittovaltion.
(STT-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat