Azerbaidzhan antaa armenialaisille lisäaikaa vetäytyä – tulitaukosopimus aiheuttanut Armeniassa tyrmistystä

Mikä ihmeen Vuoristo-Karabah? Ketkä ja miksi Kaukasiassa soditaan? 7:20
Ketkä ja miksi Vuoristo-Karabahissa soditaan? Katso video!

Azerbaidzhan on ilmoittanut antavansa Armenian joukoille lisäaikaa vetäytyä Kalbajarin alueelta. Azerbaidzhanin mukaan Armenian aseellisilla joukoilla ja alueen "laittomilla armenialaisilla asuttajilla" on marraskuun 25. päivään asti aikaa vetäytyä alueelta.

Asiasta kertoi presidentti Ilham Alijevin neuvonantaja Hikmet Hajijev. Vuosikymmeniä armenialaisseparatistien hallussa olleen Kalbajarin hallinnan oli määrä siirtyä Azerbaidzhanille tänään.

Alueen palauttamisesta sovittiin Venäjän välittämässä tulitaukosopimuksessa, joka koskee Vuoristo-Karabahin viikkoja jatkuneita taisteluita.

On ollut epäselvää, mitä tulitaukosopimus tarkoittaa palautettavilla alueita asuttavien armenialaisten kannalta.

Hajijevin mukaan armenialaiset olivat alueella laittomasti eikä heillä siten ole oikeuksia omistaa alueen rakennuksia. Lauantaina kerrottiin, että Kalbajarista Armeniaan poistuneet armenialaiset polttivat asumuksiaan ennen lähtöään.

Muille luovutettaville alueille ei lisäaikaa

Azerbaidzhanin presidentin neuvonantajan mukaan muille tulitaukosopimuksessa luovutettavaksi määrätyille alueille ei myönnetä lisäaikaa. Armenian on määrä luovuttaa Aghdamin alueen hallinta ensi viikolla eli 20. marraskuuta ja Lachinin alue 1. joulukuuta.

Tulitaukosopimus on aiheuttanut Armeniassa tyrmistystä, sillä se on tulkittu merkittäväksi voitoksi Azerbaidzhanille. Armenia joutuu luovuttamaan Vuoristo-Karabahin ulkopuoliset Kalbajarin, Aghdamin ja Lachinin alueet, minkä lisäksi Azerbaidzhan saa pitää sodassa valtaamansa alueet.

Tuhannet armenialaiset ovat osoittaneet mieltään tulitaukoa ja sen allekirjoittanutta pääministeriä Nikol Pashinjania vastaan. Armenian pääkaupungissa Jerevanissa on myös sunnuntaina määrä osoittaa mieltä.

Viikkoja jatkuneissa Vuoristo-Karabahin taisteluissa on kuollut ainakin yli 2 300 ihmistä, ja kymmenettuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Lue myös:

    Uusimmat