Ay-liike: siirtymäajat työvoiman liikkuvuuteen EU:ssa

Suomen ammattiyhdistysliike edellyttää EU:ta noudattamaan itälaajenemisen yhteydessä siirtymäaikoja, joilla säädellään työvoiman ja eräiden palveluiden liikkumista maasta toiseen. Palkansaajakeskusjärjestöt SAK, STTK ja Akava luovuttivat torstaina pääministeri Paavo Lipposelle ja Eurooppa-ministeri Kimmo Sasille yhteisen kannanoton itälaajentumiseen.

Hallituksen toivotaan vaikuttavan siirtymäaikojen luomiseen. Järjestöt korostavat tukevansa EU:n itälaajentumista, mutta edellyttävät samalla, että itälaajentumisen vaikutukset selvitetään ja hallitus tekee vaikutuksista ministeriökohtaiset arviot. Viranomaisten halutaan noudattavan nykyistä huomattavasti avoimempaa politiikkaa laajentumisasiassa.

Järjestöt muistuttavat, että siirtymäaikoja käytettiin myös kun Espanja ja Portugali liittyivät EU:hun, vaikka elintasoerot tuolloin olivat huomattavasti pienemmät. Myös ehdokasmaat itse ovat esittämässä suuren joukon siirtymäaikoja hallitun sopeutumisen mahdollistamiseksi. Ay-liike perustelee kontrollia sillä, että taloudelliset ja sosiaaliset erot nykyisten EU-maiden ja ehdokasmaiden välillä ovat suuret ja niiden kurominen umpeen vie aikaa.

Ehdokasmaiden tulisi kyetä täyttämään jäsenyyden ehdot sekä lainsäädännön osalta että myös käytännössä.
-Laajentuminen on toteutettava hallitusti siten, että siitä hyötyvät sekä uudet että vanhat jäsenmaat. Seurauksena ei saa olla työllisyyden, hyvinvoinnin ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten heikentyminen, kannanotossa todetaan.

Ulkomaalaisten asema turvattava


Palkansaajakeskusjärjestöt katsovat, että siirtymäaikojen tulee tarvittaessa olla joustavia. Nykyistä työlupakäytäntöä jatkamalla ja kehittämällä voitaisiin työntekijöitä ottaa vastaan uusista jäsenmaista myös siirtymäkausien aikana.

Järjestöt korostavat, että tänne tulevilla ulkomaalaisilla on oltava tasavertainen asema suomalaisiin nähden ja kaikentyyppinen syrjintä myös työpaikoilta on kitkettävä. Ulkomaisen työvoiman väärinkäytöstapausten vuoksi työehtojen valvontaa tulisi jo nyt tehostaa mm takaamalla työsuojeluviranomaisille riittävät resurssit.

Kannanotossa todetaan, että Euroopan unionin laajentuminen on välttämätöntä demokratian, rauhan ja vakauden turvaamiseksi sekä kahtiajaon poistamiseksi Euroopassa. Laajentuminen vahvistaa EU:n asemaa ja lisää hyvinvointia.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat