Mainos

Avustusjärjestöt vievät ruokaa Tampalle

Avustusjärjestöt veivät ruokaa pakolaisalus Tampalle.

Australian vesillä olevan norjalaisalus Tampan pakolaisille on toimitettu ruokaa ja aluksella on lääkäreitä. Alukselle ollaan viemässä myös vessoja, sillä monet ovat sairastuneet huonojen hygieniaolojen vuoksi.

Muutoin tilanne on ennallaan norjalaisaluksella, jolla on uusimpien tietojen mukaan noin 460 Australiaan pyrkivää afgaania, pakistanilaista ja srilankalaista.

Aluksen kapteeni kieltäytyy lähtemästä Australian vesiltä, vaikka Australia sitä vaatii. Australia ilmoitti uudelleen tänään, että aluksella olevia ihmisiä ei oteta Australiaan.

Aluksella on Australian joukkoja, joiden tarkoituksena on suojella miehistöä ja estää pakolaisia hyppäämästä mereen siinä tapauksessa, että laiva kääntyisi kohti avomerta.

Pakolaispolitiikka rakoilee

Australian parlamentti ei hyväksynyt hallituksen lakiehdotusta, joka olisi mahdollistanut pakolaisaluksen karkottamisen Australian aluevesiltä. Oppositiossa oleva työväenpuolue ja pienemmät puolueet vastustivat lakiehdotusta. Tapahtunutta luonnehdittiin yhtenäisen pakolaispolitiikan ensimmäiseksi säröksi.

Australian pääministeri John Howard sanoi torstaiaamuna tv:ssä, että hän on valmis keskustelemaan YK:n kanssa pakolaisongelman ratkaisusta. Ratkaisuksi ei hänen mukaansa tule, että pakolaiset nousisivat maihin Joulusaarelle.

Australian mielestä Indonesian olisi otettava pakolaiset, koska heidät löydettiin kansainväliseltä alueelta, joka on Indonesian etsintä- ja pelastusvastuulla. Myös Norja on torjunut pakolaiset.

YK:n pakolaiskomissaari on kutsunut Australian, Norjan ja Indonesian hätäkokoukseen Geneveen ratkaisun löytämiseksi ongelmaan.

Kovaa painostusta maailmalta


YK:n pakolaiskomissaari Mary Robinson kehotti torstaina Australiaa päästämään pakolaisia kuljettavan norjalaisaluksen Joulusaaren satamaan.

Robinson muistutti Britannian yleisradion BBC:n haastattelussa, että YK:n ihmisoikeusvelvoitteiden mukaan maahanpyrkijöiden tulee päästä lähimpään satamaan.

Robinson kiitti Norjaa maahanpyrkijöiden pelastamisesta runsas viikko sitten uppoavasta laivasta. Norjalaisalus toimi Robinsonin mukaan hyvin vastuullisesti.

Myös kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Australiaa noudattamaan ratifioimaansa YK:n pakolaissopimusta.

Mikäli Australia kieltäytyy päästämästä turvapaikan hakijoita maahan ja käsittelemästä heidän turvapaikka-anomuksiaan oikeudenmukaisesti, monet pakolaisista saattavat joutua palaamaan kotimaahansa, missä heitä uhkaa päätyminen vainon ja ihmisoikeusloukkausten uhreiksi, sanoo Amnesty.

YK:n pakolaissopimuksen palauttamiskielto velvoittaa kaikkia valtioita käsittelemään maansa rajat ylittäneiden turvapaikanhakijoiden tapaukset. Amnesty sanoo, että monet maat pyrkivät kuitenkin välttämään tätä velvoitetta sulkemalla rajat vainon uhreilta.

Pakolaisia kuljettavien laivojen pysäyttäminen on järjestön mukaan yleistynyt, mutta Australian toimet ovat ennenkuulumattomia. Amnesty jatkaa, että Australian viranomaiset ovat aiemminkin osoittaneet räikeää välinpitämättömyyttä turvapaikanhakijoita kohtaan.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.