Mainos

Aviomies vakoili vaimonsa tietokonetta kuukausia

38-vuotias vantaalaismies vakoili vaimonsa tietokonetta kuukausia. Vantaan käräjäoikeus langetti miehelle 30 päivän ehdollisen vankeustuomion törkeästä viestintäsalaisuuden loukkaamisesta.

Teko ajoittui vuoden 2012 talveen ja kevääseen. Mies asensi salaa tuolloisen vaimonsa tietokoneelle SpyAgent -ohjelman, joka tallensi tietoja siitä mitä tietokoneella tehdään. SpyAgentissa oli muun muassa näppäintallennin, jonka avulla mies sai selville vaimonsa gmail- ja hotmail- sähköpostitilien salasanat.

Mies oli sitten lukenut ja tallentanut kymmeniä sähköpostiviestejä. Seuranta jatkui lähes viisi kuukautta.

"Huoli terveydestä" 

Mies selitti oikeudessa syyksi vaimonsa terveydentilan ja huolen heidän yhteisten lastensa turvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Miehen mukaan nainen oli käyttäytynyt itsetuhoisasti ja hänen seksuaalinen identiteettinsä oli muuttunut.

Mies oli asentanut vakoiluohjelman samoihin aikoihin, kun vaimo oli ilmoittanut avioeroaikeista.

Käräjäoikeuden mukaan jutussa jäi epäselväksi miten vakoiluohjelmalla toteutettu tiedonhankinta olisi tukenut perhettä.

"Suurta kärsimystä"

Oikeus katsoi, että miehen menettely aiheutti vaimolle suurta kärsimystä. Vaimo piti yksityiselämänsä loukkaamista erittäin vakavana.

Käräjäoikeus katsoi, että rikos oli törkeä. Teko oli suunnitelmallinen ja vakoiluohjelmalla hankittiin arkaluonteisia tietoja suuri määrä avioeron ollessa vireillä. Mies oli paljastanut tietoja myös vaimon vanhemmille.

Oikeus kuitenkin päätyi rangaistusasteikon alapäähän. Törkeästä viestintäsalaisuuden loukkauksesta voidaan tuomita 14 pv - 3 v vankeutta. Käräjäoikeuden mukaan teko oli sen verran vähäinen, että 30 päivän ehdollinen vankeustuomio oli oikeudenmukainen.

Mies määrättiin maksamaan ex-vaimolleen korvauksia 2000 euroa. Miehen on maksettava myös naisen 2700 euron oikeudenkäyntikulut.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.