Avioliiton yllättävä terveysvaikutus – tiesitkö tästä?

Avioliiton rauhaisa satama on monen haave, mutta avioitumisella voi olla yllättäviä vaikutuksia myös ihmisten elinajan pitenemiseen. Tuoreiden tietojen valossa avioliitto nimittäin suojaa miehiä ennenaikaiselta kuolemalta.

Myytti avioliiton rauhaisasta satamasta vaikuttaa nykytiedon valossa pitävän paikkansa myös todellisuudessa, sillä Tilastokeskuksen mukaan naimisissa olevilla miehillä elinajanodote on selvästi suurempi kuin eronneilla tai leskeksi jääneillä miehillä.

Suomessa naimisissa olevan miehen elinajanodote on noin kahdeksankymmentä vuotta. Sitä vastoin eronneen miehen elinajanodote on hieman alle 73 vuotta ja leskeksi jääneen miehen hieman yli 74 vuotta.

Sekä naiset että miehet elävät tänä päivänä entistä vanhemmiksi. Miesten ja naisten elinajanodotteissa on kuitenkin sukupuolikohtaisia eroja: noin puolet miehistä ja lähes kolme neljästä naisesta saavuttaa 80 vuoden iän. Naimisissa olevien miesten pidentynyt elinajanodote vaikuttaa siten myös siihen, että avioliiton solmineet naiset elävät lyhyemmän aikaa elämässään yksin – ennen leskeksi jäätiin paljon aikaisemmin.

– Vanhojen naisten liitot päätyvät siten hyvin usein leskeyteen ja yksin asumiseen elämän loppuvaiheessa, kertovat yliaktuaari Timo Nikander ja erikoistutkija Marjut Pietiläinen Tilastokeskuksen Hyvinvointikatsaus-lehdessä.

Lue myös:


Lähteet:Tilastokeskus,Hyvinvointikatsaus-lehti 4/2013

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja