Mainos

Auvisen isä yhteydessä aseasiantuntijaan

Kansallisen Kivääriyhdistyksen puheenjohtaja Runo K. Kurko on ollut yhteydessä Jokelan-surmaajan Pekka-Eric Auvisen isään. Kurko kertoo saaneensa Auvisen isältä näkökulmaa siihen, miten aselakia tulisi muuttaa.

Kansallinen Kivääriyhdistys ry.:n puheenjohtaja ja aseasiantuntija Runo K. Kurkon mukaan aseenkantolupaa hakevan perhetaustat tulisi tutkia huolellisesti.

– Luvan myöntävällä virkamiehellä ei useimmiten ole minkäänlaista psykologista koulutusta, joten eihän hän voi arvioida onko kyseessä psykopaatti. Haastattelutilanteessa pitäisi ehdottomasti olla myös psykologi, Kurko sanoo.

Hän korostaa, että etenkin hakijan rikos- ja perhetaustoihin olisi kiinnitettävä huomiota. Yhden näkökulman hän on saanut Jokela-ammuskelijan Pekka-Eric Auvisen isältä.

– Hän otti minuun yhteyttä sähköpostitse. Isä kertoi minulle, että hänen poikansa kärsi mielenterveysongelmista pidempään. Hän kirjoitti minulle, että yritti saada poikaansa hoitoon siinä kuitenkaan onnistumatta. Jos Auvisen vanhempia olisi haastateltu ennen kuin pojalle myönnettiin aseenkantolupa, olisi isä voinut kertoa viranomaisille poikansa tilasta. Lakimuutoksessa on keskityttävä nimenomaan näihin asioihin, joista Auvisen isä on meitä myös konsultoinut, hän jatkaa.

Ministereiden tulee kantaa vastuu

Mies peräänkuuluttaa ministereiden vastuuta Kauhajoen tapauksessa.

– Tämä kaikki olisi ollut estettävissä, jos ministerit olisivat toimineet ajoissa. Teimme Kansallinen Kivääriyhdistys ry:n hallituksen ja erityisasiantuntijoiden kanssa Jokelan tragedian jälkeen esityksen aselainsäädännön muuttamiseksi. Toimitimme sen ministereille, jotka eivät tehneet mitään asian hyväksi, Kurko sanoo tiukasti.

– Yhdistyksen suosittelemien muutosten sijaan tehtiin aselupakäytäntöjen yhtenäistämisohje, joka on aivan käsittämätön. Se kertoo kyllä monta syytä miksi aseenkantoluvan voi myöntää, mutta ei perehdy siihen miksi lupa pitäisi evätä joltakin henkilöltä, Kurko jatkaa.

Kurkon mukaan pienikaliiperisten aseiden luvansaannin tiukentaminen ei ole ratkaisu.

– Jokelan ja Kauhajoen tapausten myötä on nähty, että aseen kaliiperilla ei ole mitään väliä. Pienikaliiperisetkin ovat tappavia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.