Mainos

Australiasta puuhataan tasavaltaa

Australian hallitus ilmoitti tänään kutsuvansa myöhemmin tänä vuonna koolle kansalliskokouksen, jonka tehtävänä olisi päättää, miten Kansainyhteisön maasta tehtäisiin tasavalta. Australialla on ollut yli 200 vuotta vahvat perustuslailliset siteet Britanniaan ja Englannin kuningatar on Australian valtion päämies.

Pääministeri John Howardin mukaan kokous pidettäisiin marras- tai joulukuussa. Hallitus nimittää puolet kokouksen osanottajista ja loput valittaisiin äänestyksellä. Osa hallituksen nimittämistä osanottajista olisi alkuperäisväestön edustajia ja nuoria, 18-25-vuotiaita australialaisia.

Australian tasavaltalaisliike (ARM) tervehti hallituksen ilmoitusta, mutta samalla se esitti huolensa kokouksesta. Liikkeen mukaan parempi tapa päättää asiasta olisivat suorat vaalit.

Hallituspuolueet hyväksyivät suunnitelman aiemmin päivällä, mutta pääministeri itse ilmaisi vahvan tukensa Australian nykyiselle perustuslailliselle monarkialle. Hänen mukaansa tasavalta ei olisi yhtä vakaa ja tehokas kuin monarkia.

Puolet australialaisista kannattaa mielipidemittausten mukaan tasavaltaa, mutta suurin osa heistäkin on sitä mieltä, että hoidettavana olisi tärkeämpiäkin asioita.

Australian muuttuminen tasavallaksi ei muuttane sen kauppasuhteita nykyiseen emämaahan Britanniaan. Britannian konsulaatin mukaan Britannia on toiseksi suurin ulkomainen investoija Australiassa ja Australia puolestaan kolmanneksi suurin ulkomainen sijoittaja Britanniassa.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.