Australialaisten piina jatkuu: Sadat tuhannet mätänevät kalat täyttivät joen – "Löyhkä on karmea ja vesi on kuin ruskeaa mönjää"

Australiassa satoja tuhansia kuolleita kaloja lilluu New South Walesin osavaltiossa sijaitsevassa Macleay-joessa ja sen ympäristössä. Syynä kalojen joukkotuhoon on massiivisten metsäpalojen synnyttämä tuhka, joka on saastuttanut vesistöjä.

Tapauksesta uutisoivan The Guardianin mukaan tilanne käynnistyi, kun sateet alkoivat huuhtoa tuhkaa ja lietettä jokeen ja joki muuttui paikallisten kuvauksen mukaisesti kakkutaikina-jauheen kaltaiseksi töhnäksi.

Suosituin kalastusjoen ympäristön täyttää nyt mätänevän kalan ja kasvillisuuden löyhkä.

Ympäristötieteilijöiden mukaan joen toipuminen katastrofista voi viedä pahimmillaan jopa kymmeniä vuosia. Ympäristöviranomaisille on tullut aiemmin useita muitakin ilmoituksia kalojen joukkokuolemista eri puolilla palojen vaivaamaa Australiaa.

– En olisi yllättynyt, vaikka kaikki kalat sadan kilometrin säteellä olisivat kuolleet. Löyhkä on karmea ja vesi on kuin ruskeaa mönjää, joella 50 vuotta kalastanut Larry Newberry kertoo.

Newberryn mukaan kalakuolemia on joella nähty ennenkin, mutta ei mitään tämän kaltaista. Newberry uskoo, että sama kohtalo koetaan vielä useilla muilla itäisen rannikon joilla.

Tuhkan ja ravinteiden päätyminen vesiin lisää bakteerien kasvua, mikä puolestaan syö vedestä happea. Hapenpuute ja velliksi muuttunut vesi puolestaan tukehduttavat kalat. Macleay-joki virtaa Australian itärannikolla ja laskee lopulta Tyyneenmereen. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja