Mainos

Auschwitziin roomalais-katolinen kirkko

Italian roomalais-katolisen kirkon pitkäaikainen unelma toteutuu ensi viikonvaihteessa, kun entiselle Auschwitzin keskitysleirin alueelle rakennettu kirkko vihitään käyttöön. Ranskassa puolestaan sikäläinen roomalais-katolinen kirkko pyysi anteeksi toisen maailmansodan aikaista vaikenemistaan.

Juutalaiset ja katolilaiset kokoontuvat puolalaiseen Oswiecimiin (saksaksi Auschwitz) viettämään yhteistä rukoushetkeä sunnuntaina, ja sen jälkeen uudessa Pyhän Joosefin kirkossa järjestetään italialaisen kardinaalin Camillo Ruinin johtama messu.

Kirkon peruskivi on peräisin ns. kuoleman muurista, jonka edustalla natsit teloittivat tuhansia vankeja, ja sen kappelin rakennusmateriaalina on sama kiviaines kuin Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirin krematorioiden uuneissa.

Juutalaisjärjestöt ovat arvostelleet paavi Pius XII:ta ja katolista kirkkoa siitä, etteivät nämä puuttuneet juutalaisten joukkomurhiin toisen maailmansodan aikana. Natsien leireille kuljetettiin myös 40 000 italialaista.

Ranskan katolinen kirkko pyysi anteeksi vaikenemistaan juutalaisvainoista

Ranskan roomalaiskatolinen kirkko pyysi tänään anteeksi "erehdystä", jonka se teki vaietessaan Ranskan juutalaisväestön karkotuksista natsien kuolemanleireille toisen maailmansodan aikana.
-Tunnustamme nyt, että vaikeneminen oli virhe, ja pyydämme anteeksiantoa Jumalalta ja juutalaiselta kansalta, sanottiin Ranskan piispojen yhteisessä lausunnossa.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.