Asutko ahtaasti? Näin räjäytät neliöt uusiksi!

Pienissä kaupunkikodeissa ja opiskelija-asunnoissa käytössä oleva tila kasvaa nopeasti, kun neliöiden lisäksi hyödynnetään myös kuutiot.

Jos mahdollista, tulevan kodin huonekorkeuteen kannattaa kiinnittää huomiota jo asuntoa etsiessä. Mitä korkeammat huoneet, sitä paremmin tilaa pystytään hyödyntämään.

– Asuntoja katsastaessa kannattaa suunnitella tilaratkaisuja jo etukäteen. Etenkin säilytykseen on olemassa paljon erilaisia ratkaisuja. Omistusasunnossa tai vuokranantajan luvalla osan voi tehdä myös itse, jos taitoa riittää. Tee-se-itse-tyyppien kannattaa kuitenkin varmistaa, että myös taloyhtiöltä irtoaa lupa isompiin muutoksiin, muistuttaa myymäläkouluttaja Minna Timonen JYSK:stä.

Kalusta seinät ja valitse korkeita kalusteita

Asunnon kuutioiden hyödyntämisessä on yksi avaintekijä: mahdollisimman korkeat kalusteet, jotka vievät vähän neliöitä, mutta paljon kuutioita. Niiden avulla saadaan seinät kalustettua kattoon asti kaikissa huoneissa eteistä, keittiötä, kylppäriä ja vaatehuonetta myöten.

– Ovien ja ikkunoiden yläpuolella on yleensä reilusti tyhjää tilaa, johon voi kiinnittää kaappeja ja hyllyjä. Käytävämäiseen eteiseenkin saa lisää säilytystilaa kapealla liukuovikaapilla, jonka ohi mahtuu hyvin kulkemaan.

Nosta sänky kaapin päälle

Vuoteen kaltaiset isot huonekalut vievät eniten kodin lattiapinta-alaa. Niiden ei kuitenkaan tarvitse antaa rohmuta lattiatilaa yksin itselleen, sillä vuoteen allekin saa rakenneltua reilusti säilytystilaa.

– Vuoteen alle mahtuu useampikin kannellinen säilytyslaatikko. Niihin voi laittaa esimerkiksi vuodevaatteita, pyyhkeitä tai tavaroita, joita ei tarvitse kiskoa esille ihan joka päivä, Timonen sanoo.

– Vuoteen rungon voi myös rakentaa matalista, tukevista lipastoista tai senkeistä. Niitä asetellaan vierekkäin patjan pinta-alan verran, päälle kiinnitetään välilevy ja päällimmäiseksi tulee patja. Väliin kannattaa laittaa myös jotain liukuestettä, ettei patja lipsahda pois levyn päältä.

Kerrossänkykin on hyvä ratkaisu pienessä kodissa, sillä alimmaista vuodetta voi esimerkiksi pitää sohvana. Kerrossänkyjä löytyy myös aikuisten kokoon ja makuun, joten opiskelijankaan ei tarvitse palata takaisin lapsuusajan vuodetyyliin.

Monikäyttöistä ja pinottavaa

Opiskelijakoti tarvitsee myös toimivan työpisteen. Sen yhteyteen kannattaa rakennella reilusti säilytystilaa hyllyistä, lokerikoista ja kaapeista, joita voi sijoittaa niin työpöydän viereen, alle kuin päällekin.

– Työpöytää ei ehkä kannata yrittää pitää myös ruokapöytänä, sillä opiskelumateriaalit tarvitsevat paljon tilaa. Muuten pienen kodin sisustamisessa kannattaa kuitenkin suosia monikäyttöisiä ja vähän tilaa vieviä huonekaluja: arkkupöytiä, säilytyslaatikollisia vuoteita, pinottavia tai kokoontaitettavia vierastuoleja ja niin edelleen, Timonen sanoo.

Lisää neliöitä väreillä

Suuret ja korkeat huonekalut saavat pienen kodin näyttämään helposti liian isoilla kalusteilla täytetyltä nukkekodilta. Asuntoon saa kuitenkin helposti avaramman ja tilavamman ilmeen pienellä kikkailulla.

– Tilaan saa lisää korkeuden tuntua, kun seinien vieressä olevat kalusteet ovat mahdollisimman korkeita eli muodostavat yhtenäisen pinnan lattiasta kattoon. Myös ikkunan yläreunan sijasta katonrajaan ripustetut verhot hämäävät silmää, neuvoo Minna Timonen JYSK:stä.

Sisustuksessa kannattaa suosia vaaleita värejä, lattian kanssa samansävyisiä seiniä sekä pystykuvioita. Myös sopivaan paikkaan ripustettu iso peili laajentaa tilaa.

– Pääväriksi on hyvä valita valkoinen tai joku vaalea väri, ja sen seuraksi murrettuja sävyjä sekä korkeintaan yksi tehosteväri. Jos sisustuksesta löytyvät kaikki mahdolliset värit, se kutistaa tilaa niin paljon, ettei siinä auta enää useampikaan peili.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat