Asuntomarkkinatilanne 6.3.2005

Asuntomarkkinoille on povattu monenlaisia trendejä alkaneelle vuodelle. Moni odottaa hintojen nousun tasaantuvan tai jopa kääntyvän laskuun. Vastakkaisiakin mielipiteitä löytyy varsinkin alan ammttilaisten keskuudessa:

"Hinnat eivät missään tapauksessa tule laskemaan, koska kysyntä on edelleen vahvaa," vakuuttaa Suomen SKV Oy:n liikejohtaja Raimo Sarajärvi.

" Tarjonta on myös hieman kasvanut. Omassa kyselyssämme päädyimme noin 3 % hinnan nousuun tänä vuonna - se on inflaatio plus yksi prosentti."

Hintakehityksessä on joka tapauksessa selviä alueellisia eroja. Pääkaupunkiseudulla ovat esimerkiksi kaksiot edelleen selvästi kallistumassa - ainakin hintapyyntöjen perusteella. Nouseva suuntaus jatkuu myös Turun seudulla.

Hintapyynnöt - kaksiot Viikko

9/2005 Keskihinta

Muutos % €/m2 3 ed. kk

Helsinki

2 885

+ 1

Espoo +

2 295

+ 2

Vantaa

2 005

+ 4

Turku

1 560

+ 6

Lahti

1 385

0

Myös Oulussa kaksioiden hinnat ovat edelleen nousussa, mutta Tampereella kaksioiden hintapyynnöt ovat selvästi alentuneet. Muissa Keski- ja Pohjois-Suomen kasvukeskuksissa hintataso on verraten vakaa. Kautta maan merkittävimmin ovat muuttuneet myyntiajat.

Hintapyynnöt - kaksiot

Viikko 9/2005 Keskihinta

Muutos % €/m2 3 ed. kk

Tampere

1 670

- 5

Jyväskylä

1 580

- 1

Vaasa

1 150

0

Kuopio

1 480

0

Oulu

1 710

+6

"Myyntiajat ovat hieman pidentyneet," Sarajärvi huomauttaa. "Sellainen kaksi kuukautta on aika normaali myyntiaika, riippuen tietysti asunnon tyypistä ja sijainnista. Edelleen on myös sellaisia asuntoja, jotka menevät heti, jos tarjonta on niukempaa.

Asuntomarkkinat ovat tunnetusti olleet erittäin korkoherkkiä. Nyt arvuutellaan kovasti sitä, kuinka nopeasti korkojen mahdollinen nousu vaikuttaa asuntojen kysyntään ja hintoihin.

"Prosentin nousu ei juuri vaikuta kysyntään pidemmällä aikavälillä. Kuukauden, kahden tai korkeintaan kolmen lasku voi tulla, jos korkoa rummutetaan mediassa oikein voimakkaasti ja luodaan uhkakuvaa sen noususta."

Enemmän kuin korkoon ja sen lähiajan muutosnäkymiin asunnon ostajien kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, missä kunnossa on taloyhtiö, johon myytävä asunto kuuluu ja minkälaisia korjaustarpeita kiinteistössä on: putkiremontit lisääntyvät vääjäämättä. Niiden osuessa kohdalle on kuitenkin turha joutua paniikkiin.

"Kärsivällisyys palkitaan, sillä putkiremontin teko nostaa välittömästi asunnon arvoa," Sarajärvi muistuttaa. "Myös oma asumismukavuus on pidemmällä tähtäyksellä taatumpaa. Tärkeitä ovat hallitut taloyhtiöpäätökset siitä, kuinka se remontti viedään eteenpäin. Ammattilaisten käyttö on siinä erityisen suositeltavaa."

(JKA 6.3.2005)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja