Asuntokaupan purku

Ostimme kerrostaloasunnon ja nyt saimme tietää että on tulossa ikkuna-sekä putkiremontti. Meille näistä ei puhuttu mitään. Nyt haluamme joko purkaa kaupan tai saada hinnanalennusta. Asuntoa emme olisi ostaneet jos olisimme asiasta tiennet. Joten onko mahdollista saada hyvitystä tms? Ja miten toimimme asiassa?

Kiitoksia kysymyksestä. Tilanteen ratkaisu ja sen onnistuminen riippuu siitä, ostitteko asunnon välittäjän kautta vai suoraan omistajalta. Välittäjä vastaa mahdollisesta tuon tason tiedon puuttumisesta asuntoa esiteltäessä sekä kaupantekotilaisuudessa. Edellyttäen, että päätös remonteista oli yhtiössä jo tehty tai siitä oli asukkaille ilmoitettu esim. yhtiökokouksessa. Isännöitsijän vastuu tässä on antaa tieto välittäjälle välittäjän yhtiön tilaa tiedusteltaessa sekä kirjaamalla tieto isännöitsijäntodistukseen.

Välittäjä voi olla täten vastuussa korvausosuudella. Välittäjä on siis vastuussa kahteen kuluttajaan: myyjä ja ostaja. Jos asunnon hinta oli selvästi alueen normaalia hintatasoa alempi eli hinnassa on voitu tulkita olleen tulevan remontin vaikutus, voi sillä olla vaikutusta korvauksen tai sen määrän arviointiin.

Tiedonantovelvollisuutta tämä ei kuitenkaan lievennä. Tulkintaan vaikuttaa myös, miten tieto remontista mahdollisesti olisi vaikuttanut ostopäätökseen. Jos putkityön haittavaikutus on arvioitu erittäin pieneksi ja kustannuksiltaan vähäiseksi, on ostajan vaikeampi osoittaa vaikutus valintaan kuin tilanteessa, jossa asunto mahdollisesti on käyttökelvoton useita kuukausia ja kulut merkittävän suuret. Elikkä arvioidaan todellista vahinkoa, ei mielipahaa.

Ensimmäiseksi kannattaa asiasta keskustella paikallisen kuluttajaneuvojan kanssa. Häneltä saa "ensiapuohjeet" ja ohjeet mahdollisen korvauksen määrästä ja menettelytavasta. Tämän perusteella tulee keskustella välittäjän kanssa asian vaikutuksesta ja mahdollisesta korvauksesta. Jos välittäjä ei suostu kuluttajaneuvojan ohjeiden mukaisiin toimiin, voi asian viedä kuluttajavalituslautakuntaan kirjallisesti.

Käsittely kestää todennäköisesti muutamasta kuukaudesta runsaaseen vuoteen ruuhkasta riippuen. Yleensä firmat noudattavat lautakunnan suositusta, mutta se ei ole pakollista. Jos sovintoa suosituksen mukaisena ei löydy, voi asian viedä alioikeuteen. Tämä todennäköisesti päätyy lautakunnan suosituksen mukaiseen päätökseen, mutta ei välttämättä.

Jos asunto on ostettu suoraan omistajalta, ovat oikeudet ja velvollisuudet periaatteessa samat, mutta käytännössä mahdollisuudet sovinnollisesti löytää ratkaisua lähes olemattomat, jos myyjä ei vapaaehtoisesti keskusteluun lähde. Ainoa tie on haaste alioikeuteen. Tällöin todennäköisesti omat asianajokulut jäävät omaksi maksettavaksi. Lisäksi päätökseen vaikuttaa se, miten ennen kauppaa on itse asioita selvitellyt. Jos esimerkiksi ette ole taloyhtiön tilaa tarkistanut henkilökohtaisesti isännöitsijältä, jää vastuu suurelta osin tai kokonaan teille.

Kaupan purkuun tarvitaan erittäin merkittävät perusteet. Hinnan alennukseenon mahdollisuuksia, jos asunnon hinta siis ei ole jo valmiiksi "alennettu" kauppahinnassa verrattuna vastaavin lähialueen asuntoihin.

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat