Asuntojen korkomarginaalit nousseet viime keväästä

Asuntojen korkomarginaalit ovat nyt korkeammalla kuin vielä viime keväänä. Kun keskimarginaalit keväällä liikkuivat suurimmissa pankeissa noin 0,7 prosentin pinnassa, ovat ne nyt kohonneet noin 0,9 prosenttiin.

Kalleimmat marginaalit löytyvät Sampo-pankista, jossa marginaalit ovat kivunneet 0,95–0,15 prosenttiin. Viime keväänä ne liikkuivat 0,7–0,9 prosentissa.

Edullisimmat keskimarginaalit löytyvät Tapiola-pankista, jossa marginaalit olivat keväällä 0,6–0,7 prosenttia ja jossa ne nyt ovat 0,8–0,9 prosenttia.

Nordeassa marginaalit ovat nousseet 0,65 prosentista 0,9 prosenttiin. OP-Pohjola ei anna omia lukujaan julkisuuteen, mutta pankinjohtaja Mikko Hyttisen mukaan marginaalien kehitys seuraa OP-Pohjolassakin yleistä nousutrendiä.

Marginaalit jatkavat nousuaan myös ensi vuoden puolella, arvioivat pankkien asiantuntijat.

– Nousu johtuu yleisestä taloustilanteesta, pankkien varainhankinnan vaikeuksista ja uusista pankkien vakavaraisuussäädöksistä, sanoo Tapiola-pankin luottojohtaja Tapani Närhi.

Keskimarginaalit ovat nimensä mukaisesti keskiarvoja: yksittäisen asiakkaan marginaali määräytyy aina sen mukaan, millainen hänen maksukykynsä ja asiakassuhteensa pankin kanssa on.

Närhi ei ole marginaalien noususta huolissaan, eikä hän jarruttelisi tässä tilanteessa uuden asunnon ostoa tai asunnon vaihtamista.

– Marginaaleja tärkeämpää on viitekorkojen kehitys, mihin taas vaikuttaa koko EU:n talousalueen kehitys, Närhi sanoo.

Viitekorot ovat nyt Sampo-pankin henkilöasiakasliiketoiminnasta vastaavan johtajan Kenneth Kaarnimon mukaan historiallisen alhaalla. Tämän vuoksi asuntoluoton kokonaiskorko liikkuu noin kolmessa prosentissa.

Toisin kuin marginaali, viitekorko laskee heikkoina talousaikoina. Kun yleinen taloustilanne kohenee, myös viitekorot nousevat – tosin tällöin nousevat myös palkat.

OP-Pohjolan Hyttinen kiittelee euroaikaa siitä, että sen aikana korkoheilahtelut ovat pysyneet maltillisempina kuin markan aikaan.

Lue myös:

    Uusimmat