Mainos

Asunnonostaja: Tarkkaile vastiketta

Asuntomarkkinoilla on viime ajat keskusteltu lainan korkovähennyksen leikkaamisesta, mutta vähemmän on huomioitu asumisen muita kuluja kuten energian hintaa ja jätemaksuja. Ne ovat omiaan lisäämään nousupainetta asuntoyhtiöiden vastikkeisiin.

Jo tänä päivänä vastikkeet muodostavat ison osan asumisen kuluista. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kerrostalokaksion rahoittaa kuukaudessa helposti alle tuhannen euron lainakuluilla, mutta sen päälle voi tulla satoja euroja asuntoyhtiön rahoitus- ja hoitovastiketta.

Kiinteistönvälittäjä Realia Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälän mielestä asuntokaupassa pitäisikin alkaa entistä enemmän puhua kokonaiskustannuksista pelkän lainakoron ja -marginaalin sijaan.

- Katsotaan koko asumisen elinkaarta ja niitä kustannuksia mitä asumisen ympärille muotoutuu. Taloyhtiön kustannukset, taloyhtiön rahoitus, ja sitten omat varautumiset remontteihin täytyy yhtä lailla laskea mukaan. Korko on tänä päivänä hyvin pieni tekijä näissä kustannuksissa, Kyhälä sanoo.

OP-Pohjolan pankinjohtajan Mikko Hyttisen mukaan kustannuksista aletaan puhua viimeistään lainaneuvotteluissa.

- Kun asiakkaan kanssa käydään taloudellista tilannetta läpi, niin silloin otetaan huomioon hyvin kattavasti kaikki asumisen kustannukset. Sehän on ollut nähtävissä että viime vuosina kaikki asumiseen liittyvät kustannukset ovat olleet nousussa, Hyttinen sanoo.

Katso Markus Pirttijoen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.