Asumisoikeusasuminen kasvattaa suosiotaan

Asumisoikeusasuntoa ei voi ostaa omaksi, vaan asumisoikeusmaksu palautetaan, jos asunnosta muuttaa pois.

Korkojen nousu ja paisuvat omistusasuntojen hinnat ovat nostaneet asumisoikeusasuntojen suosiota. Asumisoikeusasuntoja omistavan Asokotien toimitusjohtajan Marko Pyykkösen mukaan yhtiön asuntojen käyttöaste lähentelee nykyisin sataa.

- Kyllä aso-asunnot ovat nykyään erittäin suosittuja, käytännössä täyskäytössä. Käyttöaste oli viime vuonna 99,6 prosentin luokkaa, ja nyt se on noussut jo sen yli, Pyykkönen sanoo.

Asumisoikeusasuntoja tarjoavan Asuntosäätiön mukaan käänne suosiossa tapahtui noin vuosi sitten. Pyykkösen mukaan asuntolainojen korkojen kohoaminen sekä varsinkin perheasuntojen hintojen karkaaminen pääkaupunkiseudulla monien ulottumattomiin. Tyypillistä asukasta ei ole, vaan asukkaissa on niin nuoria pareja kuin yli 55-vuotiaitakin.

-Asukkaita houkuttaa asumisen alkuun tarvittavan pääoman edullisuus. Jos pääkaupunkiseudulla uuden omistusasunnon neliöhinta on yli 3000 euroa, niin asumisoikeusmaksut ovat keskimäärin alle 250 euroa neliöltä, Pyykkönen sanoo.

Pieniin asuntoihin tunkua

Asumisoikeusasuntoon pääsee maksamalla ensin 15 prosenttia asunnon hankintahinnasta asumisoikeusmaksuna ja sen jälkeen kuukausittaista käyttövastiketta. Käytännössä käyttövastike on edullisempi kuin mitä alueella keskimäärin perittävä vuokra.

Pyykkösen mukaan eniten tulijoita on pääkaupunkiseudun asuntoihin, mutta matalinkin asuntojen käyttöaste kohoaa noin 98 prosenttiin Oulussa. Asuntosäätiön myyntipäällikön Riitta Lehtomaan mukaan halutuimpia ovat hyvien kulkuyhteyksien varrella sijaitsevat pienet asunnot.

Asokotien Pyykkösen mukaan vaihtuvuus kerrostaloissa on suurempaa kuin rivitaloissa tai paritaloissa, mikä näkyy myös asunnon saannissa.

- Kerrostaloasuntoon voi päästä muutamassa kuukaudessa, mutta joihinkin kohteisiin on jopa vuosikymmenen jonot, hän sanoo.

Pitkäaikaisia asukkaita

Pyykkösen mukaan asuntojen suosion kasvaessa myös asukkaiden vaihtuvuus on pienentynyt. Kun kaksi vuotta sitten asukkaiden vaihtuvuus oli viidenneksen luokkaa vuodessa, vaihtuvuusprosentti oli viime vuonna 16,5.

-Enemmän ja enemmän on menty siihen suuntaan, että asutaan asumisoikeusasunnossa pitkään eikä välttämättä osteta omaa ollenkaan. Aika paljon meillä on ensimmäisten talojen valmistumisesta saakka niissä asuneita asukkaita, Pyykkönen sanoo.

Asumisoikeusasuntojen lisäksi myös osaomistusasuntojen suosio on Asuntosäätiön Riitta Lehtomaan mukaan kasvanut. Osaomistusasuntoon pääsyllä on kuitenkin tiukemmat varallisuus- ja tulorajat. Lisäksi osaomistusasunto ostetaan myöhemmin omaksi, kun asumisoikeusasuntoa ei.

Asumisoikeusasunnon hakuun tarvitaan jonotusnumero, jonka saa sen kunnan asuntotoimistosta, jossa haluttu asunto sijaitsee. Lisäksi on ilmoittauduttava talonomistajalle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat