Mainos

Asumisen arki putkiremontin keskellä

Putkiremontti vaikuttaa asukkaiden arkeen monella tavalla. Vähimmillä asumishaitoilla pääsee silloin, kun putket pinnoitetaan tai käytetään erilaisia sujutustekniikoita. Yhteensä haittaa kestää silloin noin kaksi viikkoa, joista toinen vesijohtojen ja toinen viemäreiden pinnoituksen takia.

Pinnoitus- ja sujutustekniikkoja käytettäessä kylpyhuoneet vesieristeineen säilyvät ennallaan. Perinteisessä putkiremontissa ne uudistetaan vastaamaan nykyajan vaatimuksia. Se tarkoittaa sitä, että asuntojen märkätilat ovat käyttökelvottomia selvästi pidempään - yhdessä huoneistossa helposti 5–12 viikkoa. Kestoon vaikuttavat mahdollisesti löytyvien kosteusvaurioiden kuivatus ja huoneistossa olevien vesi- ja viemärilinjojen määrä.

Varsinkin pienissä asunnoissa on hankala asua putkiremontin aikana, koska suuri osa asunnosta ja tärkeimmät tilat ovat remontin kohteena. "Eniten häiritsee ehkä pöly", miettii Uura Salkari. "Joko on sukat aina likaiset tai sitten on pidettävä koko ajan kengät jalassa, ja silloin tuo rapaa sisälle". Vaikka putkiremontin aikana asuminen talossa ei olekaan suositeltavaa, riittävän hurtilla huumorilla sen voi ottaa seikkailuna: "Aion asua tässä koko remontin ajan", Salkkari ilmoittaa. "Ihmisethän etsivät nykyään erilaisia extreme-kokemuksia. Tämä on nyt sitten minun extreme-kokemukseni - kaksi kuukautta kotona ilman vettä. Onhan se tietysti joskus vaikeaa käydä yöllä vessassa tuolla ensimmäisen kerroksen kellarissa, kun itse asuu kuudennessa..."

Pöly- ja meluhaittoja syntyy eniten purkuvaiheessa. Pöly on niin hienojakoista, ettei sen leviämistä voi kokonaan estää huolellisella suojauksellakaan. Pölyhaittoja vähennetään tehokkaalla siivouksella. Siisti työmaa on turvallinen työntekijöille ja asukkaille. Rakennussiivousta tehdään päivittäin kaikissa niissä huoneistoissa, joissa remontti on menossa: pöly poistetaan imuroimalla ja muovisuojaukset pyyhitään kostealla rätillä. Myös varsinaiset työskentelytilat - kylpyhuone ensimmäisenä, samoin luonnollisesti eteinen – pyritään eristämään muusta huoneistosta suojaseinällä. Jos asukas asuu huoneistossa, seinä on tietysti avattava.

Asukkaiden tulee itse suojata työmaa-alueen ulkopuolella olevat kalusteet ja tavarat. Arvotavarat kannattaa viedä kokonaan pois, jollei asu huoneistossa remontin aikana.

Vuokralaisella oikeus vuokranalennukseen?

Se mitä toimenpiteitä asunnoissa tehdään ja koska niitä tehdään, tulee kirjata huoneistoihin jaettaviin huonekortteihin. Niistä ilmenevät myös osakkaiden mahdollisesti teettämät lisä- ja muutostyöt. Kun huonekortit viedään asuntoihin, kussakin asunnossa käydään vielä kertaalleen läpi kylpyhuoneissa tehtävät toimenpiteet. Tässä kannattaa muistaa, ettei kylpyhuoneen vanhoja kalusteita ole yleensä mahdollista säilyttää. Niiden purkaminen ehjinä on vaikeaa, eivätkä vanhat kalusteet useinkaan täytä uusia laatuvaatimuksia.

Putkiremontin edetessä on välttämätöntä, että asukkaat tietävät koko ajan, mitä tuleman pitää. Heidän tulee tietää hyvissä ajoin varsinkin vesikatkoista ja siitä, milloin työmiehet tulevat huoneistoon ja tekevät siellä töitä. Mahdollisista aikataulumuutoksista on tiedotettava hyvissä ajoin kaikille, joita muutos koskee.

Remontinaikainen asukasviestintä on suunniteltava hyvin ja siinä tulee käyttää eri keinoja, jotta tieto varmasti tavoittaa asukkaat. Viestinnästä on sovittava täsmällisesti urakoitsijan kanssa. Kokonaan sen varaan viestintää ei kuitenkaan saa jättää, vaan putkiremontin projektinjohtajan ja mahdollisen viestintävastaavan on pidettävä huoli siitä, että tieto kulkee hankkeelle laaditun viestintäsuunnitelman mukaan.

Sähköisen viestinnän avulla asukasviestintää voidaan tehostaa merkittävästi. Kehitteillä on esimerkiksi sähköisiä monikanavaratkaisuja, joilla voidaan yhdistää Internetin, television ja mobiilitekniikan tarjoamat mahdollisuudet. Nettiä ei vielä ole kaikilla, mutta televisio ja kännykkä löytyvät lähes joka kodista.

Putkiremontin aikana on hyvä järjestää esimerkiksi porraskohtaisia tiedotustilaisuuksia. Kaikki eivät niihin pääse, joten on varmistettava muilla tavoin, että tieto tavoittaa kaikki, joita remontti tavalla tai toisella koskee: niin asunnoissaan asuvat osakkaat, muualla asuvat sijoittajaosakkaat kuin myös vuokralaiset.

Vuokranantajan ja vuokralaisen on sovittava hyvissä ajoin ja selkeästi vuokran määrästä remontin aikana: "Mikäli asunto ei ole sopimuksen mukaisessa tai tavanomaisen vaaditussa kunnossa, vuokralaisella on oikeus saada vuokranalennusta", Mia Koro-Kanerva muistuttaa. "Mikäli putkiremontin johdosta esimerkiksi kylpyhuone ei ole käytössä eikä huoneisto vaaditussa, tavanomaisessa kunnossa, vuokralaisella on oikeus vaatia vuokranalennusta".

Pienessä yksiössä koko kylpyhuoneen uusiminen on varmasti paljon suurempi haitta kun isossa kolmiossa. Toisaalta esimerkiksi silloin, kun putkiremontti tehdään pelkästään pinnoittamalla putket, haitta on varmasti pienempi kun kokonaisen kylpyhuoneen uusimisremontissa.

Putkiremontti-sarjan kaikki jaksot voit katsoa veloituksetta Netti-tv:stä!

(JKA 16.11.2007)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.