Asukkaan ja taloyhtiön vastuu sisäilmasta

Tänä vuonna vietettävä sisäilmavuosi on tullut selvään tarpeeseen, sillä erilaiset sisäilmaongelmat ovat asunnoissa ja muissakin rakennuksissa valitettavan yleisiä.

Neuvontainsinööri Martti Mäkinen, Uudenmaan Asuntokiinteistöyhdistys ry: "Uudessa rakennuskannassa, missä ilmanvaihto tapahtuu koneellisesti, taso on kohtuullisen hyvä. Ongelma ovat vanhat, painovoimaisella ilmanvaihdolla toimivat kerros- ja rivitalot. Niissä ilmanvaihto on esimerkiksi kesäaikaan käytännössä nolla."

Suurin syypää huonoon sisäilmaan on liiallinen kosteus. Sitä esiintyy huoneilmassa, josta se siirtyy rakenteisiin. Kuinka sitten tavallinen asukas voi todeta, että asunnossa on jotain vialla?

"Yleensä asukas havaitsee sen omalla nenällään: yleensä parhaiten astuessaan raikkaasta ulkoilmasta omaan asuntoonsa. Tyypillisesti kysymyksessä on niin sanottu maakellarin haju."

Ilmanvaihdon toimivuutta voi testata hyvin yksinkertaisella kotikonstilla: ilmanvaihto on todennäköisesti liian pieni, jos paperiarkki ei pysy kiinni poistoilmaventtiilissä.

Ammattilaisilla on käytössään tietysti tarkemmat mittauslaitteet, joilla tunnissa vaihtuva ilmamäärä näkyy suoraan digitaalinäytössä.Heidän perusvälineistöönsä kuuluu myös mittari, joka ilmaisee sekä huoneen lämpötilan että ilmankosteuden. Kylpyhuoneissa ja keittiöissä tutkitaan pinnat erityisillä kosteusmittareilla. Tämä antaa tutkijalle osviittaa siitä, onko kysymys mahdollisesti kosteusvauriosta.

Mittaustuloksia verrataan erilaisiin ohjearvoihin. Uusissa asunnoissa lähtökohtana ovat ympäristöministeriön rakentamismääräyskokoelmassa esitetyt raja-arvot, kun taas vanhoissa asunnoissa raja-arvot on kirjattu sosiaali- ja terveysminmisteriön antamiin asumisterveellisyysohjeisiin, joista tuorein ilmestyy vielä tämän vuoden aikana.

Kuka vastaa mistäkin?

Omakotitalossa vastuu sisäilman laadusta on varsin selkeä, mutta rivi- tai kerrostalossa vastuunjako on tulkinnallisempi. Pääperiaate on kyllä selvä:

"Lähtökohtaisesti vastuunjaon osakkaan ja yhtiön välillä määrittelevät asunto-osakeyhtiölaki ja yhtiöjärjestys. Vastuun jakautumiseen vaikuttaa se, mikä on ongelman syy: onko se esimerkiksi rakenteellinen vika, huoneiston huono hoito tai osakkaan tekemä huono muutostyö," selventää Uuudenmaan Asuntokiinteistöyhdistyksen lakimies Anu Kärkkäinen.

Asunto-osakeyhtiöllä on vastuu rakenteellisista vioista ja rakenteellisten vikojen korjaamisesta huoneiston sisäpuolella. Kyseessä voi olla esimerkiksi kosteusvaurio, tai ilmanvaihtolaitteisto ei toimi.

"Vastuu ilmanvaihtolaitteiston perustoimivuudesta ja säädöstä kuuluu asunto-osakeyhtiölle. Sen tulee tiedottaa asukkaille siitä, kuinka kiinteistönilmanvaihtolaitteisto toimii. Mikäli ongelmia ilmenee, yhtiön tulee selvittää niiden syy ja korjaustapa ja suorittaa korjaukset."

Esimerkiksi rivitaloyhtiöissä osakkaiden vastuuta on yleisesti lisätty yhtiöjärjestyksessä. Asukkaiden kannattaa toki muutenkin olla asiassa aktiisia - ihan omaksi edukseen. Mäkinen:

"Asukkaan pitää huolehtia siitä, ettei hän käytä vettä aivan hulvattomasti vaan perinteisen, hyvän asumistavan mukaisesti. Ylenmääräinen pyykinkuivatus - jopa liialliset viherkasvitkin - on jo asumishaitta: kaikki mikä tuottaa kosteutta asuntoon, lisää riskiä mikrobikasvustojen syntyyn."

Konkreettisia toimia, jotka kuuluvat osakkaiden tai asukkaiden velvoitteisiin, ovat esimerkiksi liesituulettimen ja lattiakaivon puhdistus. Asukkaan on huolehdittava siitä, ettei huoneistoihin tule ylimääräistä kosteusrasitusta. Sen lisäksi hänen pitäisi tuulettaa säännöllisesti ja huolehtia ilmanvaihtolaitteiden suodattimien puhdistamisesta.

Joskus käy niin, että suodattimet on puhdistettu - eikä ilmanvaihto siltikään toimi. Silloin on muistettava, että asukkaalla on jo lain mukaan velvoite ilmoittaa vioista, jotka kuuluvat yhtiön korjausvastuulle. Sen jälkeen yhtiön on sitten selvitettävä korjaustarve ja suoritettava tarpeelliset korjaukset. Vaikka vastuista ja maksajista syntyisi kiistaa, on kuitenkin ensin selvitettävä ongelman syy ja korjattava vika, ja etsittävä syylliset vasta sen jälkeen. Näissäkin asioissa laiha sopu on aina parempi kuin lihava riita.

Syksyn aikana on järjestetty sisäilmaseminaareja ja asukasiltoja eri puolilla Suomea. Seminaarisarja päättyy Helsingissä 7. marraskuuta pidettävään seminaariin ja asukasiltaan.


Asu terveesti

Säädä ja vaadi oikea huoneilman lämpötila (21-22 C)
Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta
Poista pahimmat pölylähteet
Siivoa puhtailla välineillä pölyä sitovin menetelmin
Puhdista lattiakaivot aika-ajoittain
Pidä paikat kuivina
Vältä haisevia tuotteita
Selvitä syyt asunnon poikkeaville hajuille ja/tai materiaalien värivirheille
Puhdistuta ilmanvaihtolaitteet määräajoin


SISÄILMAVUODEN 2002 PAIKALLISSEMINAAREJA JA ASUKASILTOJA

29.10. Rovaniemi, Arkticum, Pohjoisranta 4
klo 13.00 ammattilaisiltapäivä
klo 18.00 avoin asukasilta

30.10. Tampere
klo 13.00 ammattilaisiltapäivä, Hotelli Victoria
klo 18.00 avoin asukasilta, Tampereen yliopiston juhlasali

7.11. Helsinki, Kansallismuseon auditorio
klo 13.00 ammattilaisiltapäivä
klo 18.00 avoin asukasilta

Tarkemmat ohjelmat ks. www.sisailma2002.net

Lue myös:

    Uusimmat