Askelääneneristys

Asumme uudessa kerrostalossa jossa on tammilautaparkettilattiat. Yläkerran asunnosta kuuluu kaikki asumisen äänet, kävely,leikit, kaikki mikä vähänkin koskettaa lattiaan kuuluu meille varmaan paremmin kuin ao. asunnossa. Mielestämme se ei ole ihan normaalia. Rakentaja väittää, että työ on tehty normien mukaan. Voitko selittää, mitä sellaiset normit ovat ja millä ja miten ne mitataan?

Askelääneneristysnormit ovat sellaiset, että askeläänikoneella aiheutetaan tietyn taajuista ja tietyn voimakkuista ääntä. Kone on eräänlainen vasarakone, joka koputtaa huoneen lattiaan useilla koneessa olevilla vasaroilla. Ääni ei tosin vastaa askeleista lähtevää ääntä, vaan on sitä paljon voimakkaampi.

Kun alakertaan, tai viereiseen huoneistoon asennetaan äänentasomittarit, ei sinne saisi kuulua meteliä kuin tietyn desibelimäärän verran. Muistaakseni uusissa määräyksissä tuo entinen 58 dB:n määrä alennettiin 52 tai 53 desibeliin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei naapurista saisi kuulua minkäänlaista melua.

Jos olet sitä mieltä, että asunnon ääneneristys on puutteellinen, ota yhteys isännöitsijään, jonka on tilattava paikalle äänitekninen asiantuntija. Häneltä löytyvät nuo kyseiset laitteet, joilla ääneneristyksen taso voidaan määritellä. Jos mittaustulokset kertovat eristyksen olevan puutteellisen, on aihetta reklamoida rakennuttajalle ja pyytää asiaan parannusta. Askelääneneristävyys on sitä parempi, mitä pienempi desibelimäärä mittauksessa saadaan. Ilmaääneneristävyydessä taas asia on päin vastoin.

Lue myös:

    Uusimmat