Asiantuntijoiden erikoiset terveysvinkit

Halaus päivässä pitää lääkärin loitolla, vai olikohan se suklaapatukka? Tutustu lääkärien ja terveysasiantuntijoiden vinkkeihin ja tiedä, mihin oman terveyden huollossa kannattaa panostaa ja mitä välttää.

Goodtoknow.co.uk listasi eri alojen lääkärien ja asiantuntijoiden terveysvinkkejä aina päivittäisestä suklaansyönnistä korkokengillä kävelyyn. Poimi käyttöön mieleisesi neuvot!

1. Syöpäasiantuntija: Tarkkaile painoasi

– Useimmat ihmiset tietävät, että ylipaino lisää riskiä sairastua sydäntauteihin ja diabetekseen, mutta se voi myös altistaa syövälle. Tämä koskee vaihdevuosien jälkeen ilmenevää rintasyöpää sekä suoli-, kohtu-, haima-, ruokatorvi-, sappi- ja munuaissyöpää. Rasvakerros tuottaa enemmän hormoneja, joista jotkut voivat kohottaa tietyn syövän riskiä, tohtori Jodie Moffat kertoo.

2. Yleislääkäri: Käytä antibiootteja kohtuudella

– Ongelma antibioottien käytössä on, että jos otat niitä ihan joka asiaan, vastustuskykysi ei kehity asianmukaisesti. Silloin et kykene taistelemaan tiettyjä tartuntoja vastaan. Jos olet saanut jonkin tartunnan vain lievänä, se yleensä paranee itsestään. Se on oikeastaan hyväksi immuunijärjestelmälle ja tarkoittaa, että keho käyttää omia luonnollisia puolustusmekanismejaan. Muista, että antibiootit eivät ole ihmeidentekijöitä! Oma kehosi on tehokkaampi torjumaan tartunnat, ellei kyse ole jostain vakavasta kuten keuhkokuumeesta, lääkäri Claire Rushton sanoo.

3. Dermatologi: Ota päivittäin D-vitamiinia säilyttääksesi ihon terveenä

– D-vitamiini on iholle välttämätöntä, sillä se saa ihon pysymään terveenä ja estää sitä vanhenemasta liian nopeasti. Ongelma on, ettemme saa tarpeeksi D-vitamiinia auringosta, joten sitä tulisi syödä päivittäin, kertoo tohtori Nick Lowe.

4. Gynekologi: Käy säännöllisesti papa-kokeessa

– Ensimmäinen papa-näyte kannattaa ottaa muutaman vuoden kuluttua yhdyntöjen aloittamisesta, kuitenkin vasta yli 20-vuotiaana. Rutiininomaiseksi näytteenottoväliksi riittää 2–3 vuotta. Olen nähnyt liian monta kohdunkaulasyöpää, jotka olisivat olleet estettävissä, mikäli ne olisi havaittu ajoissa, gynekologi Paul Carter neuvoo.

5. Ravitsemusterapeutti: Syö suklaata päivittäin pysyäksesi onnellisena

– Suklaa on hyväksi mielenterveydellemme. Se sisältää serotoniinia ja fenyylietyyliamiinia, jotka molemmat ovat mielialaa kohottavia ainesosia. Niitä vapautuu myös ihmisen aivoista, kun tunnemme olomme onnelliseksi ja rakastuneeksi. 30 grammaa tummaa, 70-prosenttista suklaata päivässä on paras tapa pitää itsensä hyväntuulisena, väittää ravitsemusterapeutti Amanda Ellwood.

6. Ortopedi ja kirurgi: Käytä korkokenkiä

– Usko tai älä, joihinkin ongelmiin, kuten repeytyneeseen pohjelihakseen tai jännetulehdukseen korkeat korot voivat todella tehdä hyvää ja auttaa poistamaan kipua. Korkeat korot eivät todennäköisesti ole sinulle haitaksi muutenkaan. Useimmat jalka- ja nilkkavaivat nimittäin ovat perinnöllisiä, joten ne tulevat jos ovat tullakseen – siitä huolimatta minkälaisilla kengillä kävelet, kirurgi Ioan Tudur Jones muotoilee.

7. Fysioterapeutti: Nauti Omega-3 ja Omega-6 -rasvahappoja pitääksesi nivelesi kunnossa

– Tarvitset Omega-3 ja Omega-6 -rasvahappoja ruokavalioosi auttaaksesi aivojasi, pitääksesi nivelesi terveinä ja estääksesi niiden tulehdukset. Syö hyvärasvaista kalaa kahdesti viikossa ja lisää siemenet, pähkinät ja kananmunat ruokavalioosi, fysioterapeutti Sammy Margo neuvoo.

8. Psykologi: Hyvinvointiin tarvitaan halaus päivässä

– Tunteemme ja mielialamme vaikuttavat myös fyysiseen vointiimme. Päivittäinen fyysinen kontakti jonkun kanssa on paras keino tehostamaan hyvänolon hormoneja ja samalla estää meitä masentumasta. Parasta mitä voit terveydellesi tehdä, on halata päivittäin, psykologi Graham Jones kertoo.

9. Uniterapeutti: Mene nukkumaan 20 minuuttia ennen miestäsi

– Naiset nukkuvat alkuyöstä syvempää unta kuin miehet ja tarvitsevat kaiken kaikkiaan noin 20 minuuttia enemmän unta. Syy tähän on siinä, että naiset tekevät miehiä todennäköisemmin useaa asiaa samanaikaisesti. He käyttävät tiettyä osaa aivoistaan enemmän kuin miehet, mikä laittaa osan toimimaan kovemmin, joten se tarvitsee enemmän aikaa palautumiseen ja tämän nukkuminen tekee, professori Jim Horne kertoo.

10. Audiologi: Älä koskaan laita korvaasi mitään kyynerpäätäsi pienempää

– Kuulostaa hassulta, mutta se on yleinen sääntö. Pulma on siinä, että ihmiset ovat aina kaivelemassa korviaan esimerkiksi vanupuikolla puhdistaakseen ne vaikusta. Tämä kuitenkin aiheuttaa korvaamatonta vahinkoa, ei ainoastaan tärykalvolle vaan kolmelle pienelle luulle sen takana. Paras olisi kun välttäisit minkään tunkemista korvaan: vaha on siellä suojellakseen korviasi, kertoo kuulotieteen osa-alueiden asiantuntija Paul Darroch.

Teksti: MTV3/Helmi

Lähteet: Goodtoknow.co.uk, Terveyskirjasto.fi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja