Mainos

Asiantuntijat: Rinteen SDP peesaa Soinia, molemmat haaveilevat hallituksesta

MTV Uutisten Kaksintaistelu perussuomalaisten ja demarien puheenjohtajien välillä oli asiantuntijoiden mukaan tasaväkistä. Molempien puoluejohtajien mielessä tuntui jo olevan hallitusyhteistyö eduskuntavaalien jälkeen.

MTV Uutisten Kaksintaistelussa kohtasivat SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Antti Rinne ja perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Soini. 

MTV Uutisten vaaliasiantuntija, Åbo Akademin professori Kimmo Grönlundin mielestä illan ajoittain kiihkeäkin vaaliväittely vahvisti kuvaa, että Soinin perussuomalaiset ja Rinteen sosiaalidemokraatit ovat talouspolitiikassa lähellä toisiaan.

– Antti Rinne suhtautuu pakolaisiin ja työperäiseen maahanmuuttoon Timo Soinia suvaitsevammin, vaikka SDP on siirtynyt varovaisemmalle linjalle kuin perinteinen sosialidemokraattinen liike. Tämä alkoi jo edellisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen aikana. Pelkona näyttää olevan, että perinteinen duunari työttömyyden pelossa tai uhrina äänestäisi persuja. Tämä on selvää peesailupolitiikkaa SDP:ltä, Grönlund huomautti.

– Eroja syntyi myös perhepolitiikassa ja naisten asemassa. Rinteellä on niihin modernimpi näkemys, Soini painottaa arvokonservatiivina perinteitä kuten KD:n Päivi Räsänen ja keskustan Juha Sipilä.

Grönlundin mukaan kumpikaan miehistä ei päässyt dominoimaan, vaikka molemmat olivat nopeita. Grönlund kehuu erityisesti Rinteen petranneen esiintymistään.

Soini toisteli tuttua lausetta

– Soini toistaa aina, että anna mun nyt puhua. Mutta se ei vain tunnu ja näytä tv:ssä hyvältä, varsinkaan kun en katsojana kokenut, että Rinne olisi ollut niskan päällä, Grönlund sanoi. 

Myös MTV Uutisten politiikan toimittaja Mari Haavisto huomasi, että Soini käytti maneeriaan "antakaa nyt minun puhua", siitä huolimatta, että puheenjohtajat saivat pitkään keskustella keskenään ja haastaa toisiaan.

– Mutta kyllä molemmista puoluejohtajista houkui hyvin selvästi ministerihaaveet ja toive pääsystä hallitukseen. Molemmat kertoivat, mitä heidän puolueensa tekisi hallituksessa, jos olisimme päättämässä, eikä kumpikaan haastanut toista, mahdollista tulevaa hallituskumppaniaan, Haavisto totesi.

Molemmat puoluejohtajat kiemurtelivat

– Rinne ei suostunut sanomaan, ettei alvia koroteta, sanoi lopulta vain, ettei sulje sitä pois. Toisaalta Soini kiemurteli Kreikan kolmannesta tukipaketista puhuttaessa eikä sanonut suoraan vastaustaan, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan esimerkiksi Soinille tarjottiin tilaisuus niitata Rinne, kun tämä kiemurteli lakko-oikeuden rajaamisesta kysyttäessä, mutta Soini totesi vain Rinteen vastaavan itse teoistaan.

Haaviston mielestä maahanmuuttokeskustelu oli ainoa räväkämpi "yhteenotto". Soini laimensi siinä kantojaan ja puhui esimerkiksi nykyisen 750 kiintiöpakolaisen määrän säilyttämisestä, vastoin oman puolueensa maahanmuutto-ohjelmaa.

Siinä sanotaan, että pakolaiskiintiötäkin pitää leikata, jos valtion perustoimintoja leikataan ja lisää valtionvelkaa otetaan.

– Maahanmuuttokeskustelu oli mielenkiintoinen, koska siinä Rinne haastoi Soinia ja oli ikään kuin kolmas toimittaja.

55:00

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.