Asiantuntijat kannustavat: Viinit ruokakauppoihin ja arkipäivän ruokapöytiin

Viinikirjailija ja -blogaaja Arto Koskelo sekä ravintola Demon viiniasiantuntija Timo Hannula vierailivat perjantaina Huomenta Suomessa puhumassa suomalaisten suhteesta viiniin.

Suomen luetuin viinibloggaaja, Viinipirun ja ViiniTV:n perustaja Arto Koskelo kertoi Huomenta Suomessa omia mietteitään viinikulttuurista ja sen tilasta Suomessa. Paikalla oli myös ravintola Demon viiniasiantuntija Timo Hannula. Molemmat miehet kertoivat olevansa sitä mieltä, että rento eurooppalainen viinikulttuuri ei vielä ole täysin iskostunut suomalaisten päähän.

– Pitäisi saada ehkä sellainen arkipäiväisempi meininki, että ei tehdä siitä niin elitististä juomaa, Hannula pohti.

– Ja juodaan usein, mutta vähän vähemmän. Luulen, että suomalaiset ovat vielä siinä puolivälissä. Muutos on tapahtumassa. Tällä hetkellä juodaan viiniä ehkä jo arki-illallisten kanssa, mutta kuitenkin perjantaina lähdetään baariin. Tämä saattaa olla ongelmallista, Koskelo lisäsi.

"Suomalaiset kokevat viinikulttuurin uhkaavaksi"

Koskelon mukaan Suomessa koetaan viinikulttuuri vielä jollain tapaa uhkaavaksi. Viinikulttuuriinkin pitäisi ruoan lailla osata ottaa mutkaton asenne.

– Emmehän me ruokaakaan syödessä jatkuvasti ajattele ja analysoi sen makuja. Me vaan nautimme siitä. Viiniin voi suhtautua samalla lailla.

Koskelo julkaisi taannoin oman Viinipiru ja lupa läikyttää -esikoisteoksensa, jonka tarkoituksena on juurikin tuoda viiniä arkipäiväisemmäksi ja potkaista viinipiipertelyä persauksille.

Viinapiru iskostettu suomalaisten päähän

Viinikirjailija Koskelon mukaan termi viinapiru on iskostettu suomalaisten päähän ylemmän tahon toimesta. Suomalaisille on siis opetettu, että meillä on ongelmallinen suhde alkoholiin.

– Suomalaisten kulutushan on edelleen siinä keskitienoolla. Ja sata vuotta sitten, kun tämä viinapiru keksittiin, olimme hyvinkin kuiva maa verrattuna äitimaa Venäjään. Minusta tuntuu, että tämä on jollain tavalla ehkä ylhäältäpäin annettu profetia tämä suomalaisten ongelmallinen suhde alkoholiin. Ja valitettavasti niin kuin profetioilla on usein tapana, se on alkanut toteuttaa itseään.

Myös Alkon monopolilla on Koskelon mukaan osuutta asiaan.

– Minusta tuntuu, että tälllaiset kuritoimenpiteet ja kontrolli itse asiassa tuottavat sellaista käyttäytymistä, mitä ne pyrkivät estämään. Kun isovelvi valvoo, niin lapset ovat holtittomia.

Mitä sitten tapahtuisi, jos alkoholipolitiikkaa höllennettäisiin ja viiniä saisi ruokakaupoistakin?

– Luulen, että Suomesta tulisi kivempi maa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja