Asiantuntijat huolissaan: Sähkötupakassa syöpää aiheuttavia aineita

Ympäristölle vaarattomana markkinoitua tuotetta pidetään turvallisena tupakoinnin lopettamisen välineenä. Asiantuntijat muistuttavat, ettei väitteille ole tieteellistä perustaa. Myös sähkötupakan turvallisuus huolestuttaa.

Julkisten tilojen savuttomuuden ja ravintolatupakointikiellon laajenemisen myötä sähkötupakasta on tulossa muotituote. Sähkötupakkaa markkinoidaan ympäristölle vaarattomana tuotteena, jota on mahdollista käyttää missä tahansa. Useat valmistajat mainostavat tuotettaan myös turvallisena tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä.

Asiantuntijat ovat huolissaan sähkötupakkaan liittyvästä myönteisestä julkisuudesta Internetissä ja lehtien palstoilla.

– Sähkötupakan toimivuudesta tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä ei ole olemassa tieteellistä näyttöä eikä myöskään tuotteen turvallisuudesta, Työterveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainio toteaa.

Vainio on erityisen huolestunut jatkuvasti lisääntyvästä sähkötupakan markkinoinnista, sillä sähkötupakoiden valvonta on riittämätöntä.

Tällä hetkellä ei ole olemassa näyttöä sähkötupakan lyhyt- ja pitkäaikaisista terveysvaikutuksista. Erityisesti höyryjen sisältämien aineiden toistuvaa hengittämistä ei ole tutkittu. Myös Maailman terveysjärjestö (WHO) on varoittanut sähkötupakan käytön riskeistä.

Yhdysvalloissa lääkeviranomainen FDA analysoi ainesosat kahden johtavan sähkötupakkamerkin patruunoista. Tuotteet sisälsivät tunnettuja syöpää aiheuttavia aineita ja myrkyllisiä kemikaaleja. Näytteistä löytyi dietyleeniglykolia, joka on ihmisille myrkyllinen jäätymisenestoaineessa käytetty kemikaali sekä muun muassa syöpää aiheuttavia nitrosoamiineja.

Sähkötupakoista vapautuvan nikotiininkaan määrää ei ole säädelty, toisin kuin sallituissa nikotiinikorvaus-hoitotuotteissa. Nikotiinipitoisuus voi olla ilmoitettua suurempi.

– Paras tapa välttyä tupakan käyttöön liittyviltä riskeiltä on olla käyttämättä mitään tupakkatuotteita. Sitä parempaa vaihtoehtoa ei ole, korostaa Vainio.

Suomessa sähkötupakka on luokiteltu lääkeaineeksi. Lääkkeeksi luokiteltua valmistetta ei voida myydä Suomessa ennen kuin sille on saatu myyntilupa lääkkeenä. Myyntiluvan hakemisen yhteydessä on osoitettava valmisteen teho, turvallisuus ja laatu käyttötarkoituksessaan. Sähkösavukevalmiste on reseptilääke, jos nikotiinin annosmäärä ylittää Fimean määräämän raja-arvon.

Lue myös:

Teksti: MTV3/Helmi, Suomen ASH ry (Action on Smoking and Health)

Kuvat: Shutterstock/Piotr Marchinski

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja