Asiantuntijat: Asuntojen hinnat eivät nousekaan pilviin

Asunnon oston yhteydessä maksettavan varainsiirtoveron vaikutukset asuntojen hintoihin eivät välttämättä ole kovin merkittäviä, arvioivat MTV3 Uutisten haastattelemat asiantuntijat.

- En uskalla sanoa, että tämä hirveästi vaikuttaisi asunnon hintoihin sitä tai tätä. Asunto vaihdetaan, kun siihen on tarvetta. Ihmisillä on usko tulevaisuuteen. Me elämme alhaisten korkojen aikaa, joten ehkä ne muutokset eivät niin hirveän dramaattisia ole, arvioi Kiinteistömaailman varatoimitusjohtaja Erkki Heikkinen.

Varainsiirtovero maksetaan asunnon oston yhteydessä. Aikaisemmin 1,6 prosenttia ollut vero nostetaan 2 prosenttiin ja kiinteistöyhtiöiden velkaosuus lisätään veron veropohjaan ensi vuodesta alkaen. Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan veromuutos tuottaa valtiolle 80 miljoonaa euroa.

- En minä tätä nyt vähättelemään lähtisi, mutta tämä korotus on sellainen, että kyllä se jo tavallisella asunnonostajalla tuntuu, mutta ei varmastikaan rajoita asuntokauppojen tekemistä ja uskon, ettei tällä ole mitään syvällisempiä vaikutuksia esimerkiksi asuntomarkkinoille, sanoo Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Suurin vaikutus varainsiirtoveron muutoksella on uudiskohteissa, joissa valtaosa asunnon velattomasta kauppahinnasta on ollut lainaosuutta. Vero vaikuttaa myös vahoihin kohteisiin, joiden taloyhtiöillä on suuret velat.

- Tilanne on esimerkiksi se, että 70 prosenttia koko asunnon velattomasta hinnasta on ollut yhtiölainaa, ja vain siitä velattomasta 30 prosentista on pitänyt maksaa varainsiirtoveroa. Nyt vero pitääkin maksaa koko sadasta prosentista, havainnollistaa vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola.

Kiinteistömaailman Heikkinen epäilee, että ennen lainmuutosta asuntomarkkinoilla saattaa tulla pientä ruuhkaa, mutta hän uskoo tilanteen palautuvan nopeasti normaaliksi.

Verotus oikeudenmukaistuu

Vuokraturvan Metsola ei yllättynyt varainsiirtoveron muutoksesta.

- Nyt eletään haastavia ja aikoja ja veropohja täytyy laajentaa. On ihan luontevaa, että nyt lähdetään oikomaan verotuksen epäloogisuuksia.

Epäloogisuudella Metsola viittaa siihen, että nyt kiinteistöyhtiöiden velkaosuus on rajattu korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätöksen perusteella varainsiirtoveron ulkopuolelle. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että velkaisissa taloyhtiössä varainsiirtovero on pienempi kuin velattomissa.

Veronmaksajien keskusliiton Lehtinen on Metsolan kanssa samoilla linjoilla.

- On neutraalimpaa, että vero kohdistuu asunnon koko hintaan mukaan lukien myös yhtiölainaosuus, eikä ole eritystä syytä arvostella sitä, että varainsiirtovero tehdään kattavammaksi ja tasapuolisemmaksi eri asunnonostajien välillä.

Lehtinen ei kuitenkaan löydä varainsiirtoverolle muuta perustetta kuin että se "ymmärrettävä kohde valtiolle, joka haluaa verotuloja.

Metsola: Vaikutusta vuokriin liioiteltu

Varainsiirtoveron muutoksista kirjoitti aamun Helsingin Sanomat. Lehdessä asuntosijoitusyhtiö Saton toimitusjohtaja Erkka Valkila arvioi, että varainsiirtoveron muutoksen vaikutukset näkyvät vuokrissa viiveellä.

Vuokraturvan Metsolan mielestä veron vaikutusta vuokriin on liioiteltu.

- Totta kai aina kun verotusta kiristetään, niin se vaikuttaa vuokriin. Varainsiirtovero maksetaan kuitenkin vain kerran, kun asunto ostetaan, joten sen vaikutusta ei pidä liioitella.

Metsolan mukaan varainsiirtoveron kiristyksen vaikutus näkyy ennen kaikkea valtion vuokrakohteissa.

- Valtion tukemissa vuokra-asunnoissa vuokra määräytyy kustannusten perusteella, joten varainsiirtovero on yksi erä muiden joukossa, joka nostaa kustannuksia. Vapaarahoitteisilla markkinoilla vuokrat määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan ja vuokranantaja yleensä pyrkii saamaan markkinavuokran, joten tällä ei ole niin suurta merkitystä.

Asumiseen ja rakentamiseen valtion tukia myöntävän Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (Ara) ylijohtaja Hannu Rossilahti arvioi, ettei varallisuusveron muutokset juurikaan näy Aran kohteissa.

- Tämähän ei koske vuokrapuolen uudistuotantoa, vaan vain tätä vanhaa kantaa, joka on pitkään ollut eri omistajilla käytössä ja sitä haluttaisiin sitten myydä.

Rossilahden mukaan vuosittain myydään muutamia tuhansia Aran rahoittamia kohteita.

Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa veron muutokset ei näy, sillä kaupunki ei osta asuntoja vuokrakäyttöön.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat