Asiantuntijalta karu arvio mursun tulevaisuudesta: "Jos itsepintaisesti puskee itään päin, ei sillä siellä mitään mahdollisuuksia ole"

Annen ja Pentin veneajelu sai ällistyttävän käänteen – kohtasivat Haminassa mursun:"Ei voi uskoa todeksi" 0:38
Annen ja Pentin veneajelu sai ällistyttävän käänteen – kohtasivat Haminassa mursun: "Ei voi uskoa todeksi".

Normaalisti arktisilla alueilla elävä mursu nähtiin tänään Haminassa. Eläin lähti jo jatkamaan matkaansa uiden iltapäivällä, mutta asiantuntija ei usko mursun pärjäävän Itämerellä.

Luonnontieteellisen museon yli-intendentti Risto Väinölän mukaan Haminassa tänään vieraillut mursu on nähty kesän aikana Saksassa, Puolassa ja puolitoista viikkoa sitten Latviassa. Sen reitti tunnetaan tältä osin. 

Väinölä ei osaa arvioida, miten se on joutunut Pohjanmerelle, joka on jo tuhansia kilometrejä sen kotialueelta.

Väinölän mukaan mursun voinnista ei pelkän maihinnousun myötä voi tehdä arvioita.

– Siitä, että mursu nousee maalle, niin en päättelisi mitään sen voinnista. Mursu säännöllisesti muutenkin nousee maihin, hän sanoo.

Mursun tulevaisuus ei näytä välttämättä valoisalta

Väinölä arvioi, että mursulla on heikot mahdollisuudet selvitä takaisin kotialueelleen tuhansien kilometrien päähän.

– Sillä ei varmaankaan ole mitään luontaista suunnistusmekanismia, jolla se palaisi, Väinölä sanoo.

Mursu on ollut harhateillä jo pidemmän aikaa ja Itämeressäkin Väinölän mukaan jo kuukauden ajan. Se on siis tähän saakka pärjännyt, mutta tulevaisuudessa sen mahdollisuuksiin selvitä Väinölä ei usko.

Kotiseudullaan mursu syö pohjaeläimiä, jotka ovat kuitenkin Itämeressä aika pieniä. Ravintolähteet Itämeressä ovat muutenkin heikommat.

– Jos se pysyttelee siinä suunnassa, mihin se nyt on kulkenut eli se itsepintaisesti puskee vaan itään päin, niin ei sillä siellä ole mitään mahdollisuuksia ole, Väinölä toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat