Mainos

Asiantuntija varoittaa: Tilanne Egyptissä äärimmäisen vaarallinen

Egyptissä on puhkeamassa valtataistelu, varoittaa asiantuntija.

Filosofian tohtori Sylvia Akar Helsingin yliopistosta sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa, että vastavalittu presidentti, Muslimiveljeskunnan Mohamed Mursi, aloittaa virkansa sisäpoliittisesti äärimmäisen vaarallisessa tilanteessa.

— Tällä hetkellä ei tiedetä, kuka oikeasti pitää valtaa Egyptissä. Sotilasneuvosto takertuu epätoivoisesti valtaan. Sotilasneuvosto on jo varannut itselleen lainsäädäntövallan ottamalla sen presidentiltä. Käynnissä on valtataistelu presidentin ja vanhan vallan sotilasneuvoston välillä. Se, kumpi valtataistelun voittaa, on ratkaiseva tekijä.

Sotilasneuvosto muutti itsevaltaisesti perustuslakia presidentinvaalien alla niin, että se karsi huomattavasti presidentin valtaoikeuksia. Neuvosto asetti muun muassa lainsäädäntövallan itselleen. Sotilasneuvostolla on lisäksi tällä hetkellä parlamenttinen valta Egyptissä.

— Sotilasneuvosto hajotti Egyptin demokraattisesti valitun parlamentin, mikä oli täydellinen skandaali. Nyt ei ole sellaista elintä, joka voisi määritellä presidentin vallan ja ylipäätään vallanjaon. Perustuslaki on hajanainen, parlamentti ja hallitus puuttuvat ja lisäksi valtaan astuu presidentti, jolla ei ole tämän tasoista poliittista kokemusta. Kun on tämä valtataistelu sotilasneuvoston kanssa, tilanne on äärimmäisen vaarallinen sisäpoliittisesti.

Akarin mukaan on vaikeata arvioida, millainen presidentti Mursista tulee.

— Mursi on pitkän linjan muslimiveljeskunnan jäsen, joka on tähän asti pysytellyt taustahahmona. Se, millainen presidentti hänestä tulee, on täydellinen mysteeri. Ensimmäisessä julkisessa puheessaan hän sanoi olevansa koko kansan presidentti ja pitävänsä kansainväliset sopimukset voimassa. Toisaalta hänen tiedetään kuuluvan Muslimiveljeskunnan kovaan siipeen.

(MTV3)

Katso filosofian tohtori Sylvia Akarin haastattelu: (Huomenta Suomi 26.6.2012)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.