Asiantuntija: Nämä ovat pahimmat etikettivirheet, joihin Linnan juhlissa sorrutaan

Linnan juhlat ovat Suomen seuratuin vuosittainen juhla, jossa kuuluu noudattaa etikettiä tiukasti. Joka vuosi Linnassa nähdään kuitenkin juhlavieraita, jotka eivät etiketistä piittaa. Tapakouluttaja Kaarina Suonperä kertoo AVAlle, mitkä ovat pahimmat etikettivirheet, joihin Linnan juhlien vieraat voivat sortua.

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä paljasti AVAlle, millaiset etikettivirheet ovat hänen vuosikymmenien mittaisen kokemuksensa mukaan pahimmasta päästä. Asiantuntija on pahoillaan siitä, etteivät Linnan juhlien kutsuvieraat ota oma-alotteisesti selvää siitä, kuinka arvostetussa juhlassa tulee käyttäytyä.

"Smokki ei ole juhlapuku"

Etikettivirhe, joka Suonperää eniten harmittaa, on pukukoodin sivuuttaminen. Tapakouluttaja on pahoillaan siitä, ettei säännöistä piitata.

– Eniten minua suututtaa se, että kun kutsukortissa lukee, että juhlapuku – joka tarkoittaa, että miehillä on frakki tai tumma puku – niin siellä on joka vuosi joku mies smokki päällä. Se on minusta luunappi itsenäisyydelle, luunappi paikalle ja luunappi isäntäväelle, sillä smokki ei ole juhlapuku. Smokki on vain iltapuku, Suonperä toteaa.

Suonperä uskoo, ettei kukaan pukeudu vahingossa pukukoodin vastaisesti.

– Minä olen aika varma siitä, että jokainen tekee sen tahallaan väärin, Suonperä toteaa.

Tapakouluttaja muistuttaa, että frakissa ja smokissa on vissi ero, eikä niitä tulisi sekoittaa toisiinsa missään olosuhteissa.

– Siinä on yhtä suuri ero kuin lasketteluvaatteissa ja bikineissä, Suonperä huomauttaa.

"Aikuinen nainen ei niiaa"

Toinen etikettivirhe, jonka etenemistä Suonperä on seurannut Linnan juhlissa kauhulla on se, etteivät naisvieraat tiedä, milloin presidentille ja hänen puolisolleen tulisi niiata. Kinkkisiä tilanteita aiheuttaa tänä vuonna se, että Jenni Haukio on huomattavasti puolisoaan ja myös suurta osaa vieraista nuorempi.

– Aikuinen nainen ei niiaa presidentille, Suonperä toteaa.

– Kun vieraat menevät niiaamaan presidentille ja hänen puolisolleen, joka on heitä nuorempi, niin siitä tulee ihan farssi, hän jatkaa.

Tapakouluttaja muistuttaa, että aikuisella naisella tarkoitetaan tässä tapauksessa konfirmoitua naista. Tämä sääntö on Suonperän mukaan hyvin tärkeä.

– Ainoa paikka, missä nainen niiaa on ehtoollisella ja silloinkaan hän ei niiaa papille, vaan paljon ylemmäs, Suonperä sanailee.

– Hoviniiaukset ovat erikseen ja silloin vastapuolella ovat tosiaan kuninkaalliset, tapakouluttaja tarkentaa.

"Älä unohda omaa nimeäsi"

Kolmas virhe, jonka toteutumista Suonperä seuraa kauhulla on se, ettei osa Linnan juhlien vieraista tiedä, miten presidenttiä tulisi kättelyssä tervehtiä. Itsenäisyyspäivätoivotusten tai tervehdysten sijaan on ensiarvoisen tärkeää muistaa esitellä kättelytilanteessa itsensä.

– Se, jonka nimi on mainittu kutsussa ensimmäisenä esittäytyy myös ensin ja sitten kiittää kutsusta, Suonperä tarkentaa.

Lue myös:


AVA

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat