Asiantuntija kertoo entisaikojen glamourin ihailemisesta: Mikä vintagessa kiehtoo?

Muotimailmassa vintage on ollut jo tovin kaikkien huulilla. Maailman kokeneimmat stylistit ovat ihailleet vintage-muotia jo vuosia ja vähitellen vintage on löytänyt tiensä sekä maailmantähtien ylle että koko ajan enevissä määrin myös aivan tavallisten ihmisten vaatekaappeihin. AVA esitti asiantuntijalle kysymyksen: mikä vintagessa oikein kiehtoo?

Vintage-esineiden ja -vaatteiden myyntiin erikoistuneessa huutokaupassa nimeltä Bukowskis työskentelevä Avin Jarjis tietää mikä vintagessa kiehtoo: vanhanajan glamour on vienyt myös hänen sydämensä mennessään. Jarjis selvitti AVAlle syitä vanhanajan loistokkaan glamourin ja sitä henkivien tuotteiden ihailulle.

– Siinä kun on sitä kuuluisaa vanhanajan glamouria, Jarjis hymyilee.

Asiantuntija uskoo, että vintage henkii teemoja, jotka puhuttelevat eritoten nuorta naista. Myös viimeisen vuosikymmenen aikana entisestään korostunut tarve löytää omaan tyyliin persoonallisia vivahteita edesauttaa vintagen voittokulkua.

– Vintage on juuri jotain sellaista, mikä voi sopia nuoren tytön kotiin tai nuoren naisen päälle. Vintagen avulla omasta tyylistä voi tehdä todella omalaatuisen vaan käyttämällä esimerkiksi jotain vanhaa huivia tai erityistä laukkua, mitä ei enää mistään saa, Jarjis toteaa.

Vintage on ylellistä ekomuotia

Ekologinen muoti on viime vuosina kasvattanut suosiotaan hurjasti. Vintage on viimeistään pitkäikäisyytensä vuoksi niin ikään ekologista muotia, ja tämä saattaakin olla yksi syy vintage-muodin suosion kasvuun.

– Vintagea voisi sanoa luksus-ekoksi, Jarjis maalailee.

Asiantuntija uskoo, että menneiden aikojen glamouria henkivät tuotteet tulevat jatkossa saamaan osakseen entistä enemmän arvostusta ainutlaatuisuutensa vuoksi.

– Vintagen suosio tulee kasvamaan entisestään, sillä vintage-esineet ovat jo nyt harvinaisia, Jarjis muistuttaa.

– Minä luulen, että niistä tulee vain erityisempiä ja erityisempiä ajan saatossa, Jarjis miettii.

Vanhat vaatteet tai esineet eivät kuitenkaan ole ikuisia ja siksi ne vaativatkin erityiskohtelua. Asiantuntija muistuttaa, että esineitä tulee kohdella kuin kukkaa kämmenellä, jos niiden laadukkuudesta mielii nauttia vielä pitkään.

– Asusteet ovat laadukkuudestaan huolimatta kangasta, eli ne voivat mennä rikki.

Kannattaa satsata luotettaviin vintage-tuotteisiin

Millaisiin vintagetuotteisiin sitten kannattaa satsata? Valikoimaa entisten aikojen asusteissa, vaatteissa ja käyttöesineissä on tänä päivänä hurjasti.

– Kannattaa satsata sellaisiin merkkeihin, jotka ovat olleet tähän asti isoja ja klassisia, ja joilla on aina ollut oma erityinen linjansa, Jarjis neuvoo.

– Esimerkiksi Chanel, Dior, Luis Vuitton, Gucci ja Emily Pucci ovat olleet tähän asti suuria ja siten tiedämme, että niihin kannattaa investoida. Tietysti myös sillä on merkitystä, mikä on omasta mielestä kaunista, Jarjis toteaa.

Tänä syksynä asiantuntija suosittelee panostamaan myös väreihin; eikä aivan mihin tahansa väreihin, vaan erityisesti loisteliaaseen burgundin punaiseen.

– Se sopii kaikille, oli sitten kalpea tai hyvin ruskettunut. Burgundi on vähän niin kuin musta: se antaa kehykset kasvoille kun se rajaa niin hyvin. Burgundi on vielä kauniimpi väri kuin musta ja se sopii mielestäni kaikille.

– Jos sinapinkeltainen vain sopii, niin sitäkin kannattaa myös kokeilla. Minulle se ei oikein sovi, mutta jos väri vain sopii, niin siitä vaan kokeilemaan!

Mielikuvitusta saa käyttää rohkeasti!

Jarjis kehottaa suomalaisia olemaan rohkeita erityisesti valitessaan vintage-asusteita piristämään tyyliään syksyn ja talven kylmillä keleillä. Pienillä mausteilla omaan lookiin voi tuoda helposti kaivattua särmää.

– Huiveja, ehdottomasti ja niitä pitää käyttää kekseliäästi! Jarjis hihkuu.

Muotitalo Hermes on esitellyt 24 innovatiivista tapaa sitoa huivin. Jarjis kehottaakin suomalaisia opettelemaan tänä syksynä uusia tapoja käyttää huiveja.

– Niitä voi käyttää paitoina, vöinä ja mekkoina. Kannattaa olla kekseliäs ja käyttää vähän eri tapoja. Minulla on myös esimerkiksi tänään Louis Vuittonin avaimet kaulakoruna ja se on hauskaa, Jarjis vinkkaa.

Lue myös:

AVA

Kuvat: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja