Asiantuntija Iltalehdessä: Pakolaiset ohjattava lähileireille, ei EU-maihin

Siirtolaisvirta Lähi-idästä, Afrikasta ja Aasiasta tulisi ohjata EU-maiden sijaan laadukkaille pakolaisleireille lähtömaiden tuntumaan. Näin kirjoittaa alan tutkija Alan Salehzadeh Iltalehden blogissaan.

Salehzadeh kirjoittaa, että kaikki Eurooppaan tällä hetkellä tulevat pakolaiset tulevat salakuljettajien kautta. Hänen mukaansa kyseessä on yleinen fakta, joka on kaikkien viranomaisten tiedossa.

Siksi Eurooppaan tulevat pakolaiset eivät voi olla niitä, joita sota on pahimmin runnonut. Salehzadeh huomauttaa, että muutoin heillä ei olisi varaa maksaa tuhansia euroja salakuljettajille. 

– Ihmettelen, miksei salakuljettajien toiminnan estämiseen käytetä enemmän resursseja. Salakuljettajat tekevät mainoksiaan avoimesti, ja niitä liikkuu pilvin pimein esimerkiksi Facebookissa. Olen nähnyt niitä kymmeniä, hän kirjoittaa.

– EU:n ei tule edesauttaa ihmissalakuljetusta ja varakkaiden ihmisten suosimista jatkamalla toimimatonta pakolaispolitiikkaansa. Ratkaisu on mahdollinen, jos Suomessa puolueet tekevät yhteistyötä eivätkä keskity keskinäiseen kinaamiseen.

"Tulisi paljon halvemmaksi"

Salehzadeh huomauttaa, että halutessaan, kansainvälisellä yhteisöllä olisi resurssit kunnollisen majoituksen järjestämiseksi Syyrian ja Irakin konfliktien rauhallisille lähialueille.

Hän uskoo, että Saudi-Arabiaan, Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin, Bahrainin ja Omaniin olisi järjestettävissä kansainvälisen yhteisön rahoittamat, laadukkaat pakolaisleirit.

– Se tulee huomattavan paljon halvemmaksi, kuin satojen tuhansien ihmisten kotouttaminen Eurooppaan, hän kirjoittaa.

Salehzadehin mukaan leirit takaisivat sen, että myös heikoimmilla olisi pääsy turvaan.

– Pakolaiset osaavat valmiiksi arabiaa, joten heidän on paljon helpompi integroitua paikalliseen yhteiskuntaan ja hakeutua työmarkkinoille kun kaikkea ei tarvitsisi aloittaa tyhjästä. Lisäksi Dubain kaltaisissa kasvukeskuksissa turvaudutaan runsaasti siirtolaistyövoimaan, joten monelle pakolaiselle löytyisi sopivaa työtä, hän kirjoittaa.

– Uskon, että ihmiset mieluummin asuvat turvallisessa, laadukkaassa leirissä kuin lähtevät henkensä kaupalla kiikkerässä veneessä kohti epävarmaa tulevaisuutta. Toivon, että pakolaisongelmaan reagoidaan pikaisesti. Vielä ei ole liian myöhäistä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja