Mainos

Asiantuntija: 2,7 miljardin sopeutustoimet sovittiin yläkanttiin

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas pitäähallituksen eilen päättämiä leikkauksia liian suurina.

Hallitus sopi eilen kehysbudjettiriihessä 2,7 miljardin euron sopeutuspaketista. Kaikkiaan hallituskaudella tehdään verojen korotuksia ja säästöjä 5,2 miljardin edestä.

Ilmakunnas sanoi MTV3:n Huomenta Suomessa, vähempikin olisi riittänyt. Hän huomauttaa, että verojen korotukset vaikuttavat ostovoimaan.

— Oma arvioni on että pienemmälläkin kiristyspaketilla oltaisiin saatu hallituksen tavoitteet täytettyä. Nyt talouden kasvu on pitkälti kulutuksen käsissä, siksi olisi hyvä, että sopeutustoimia jaettaisiin tasaisesti tuleville vuosille, jotta niiden vaikutukset kasvuunkin jakaantuvat tasaisemmin, Ilmakunnas sanoo.

Hänen mielestään sopeutustarpeeseen vaikuttavat muun muassa talouden tasapainottuminen viimeisimmästä kriisistä ja eilinen työuraratkaisu.

— Työuraratkaisu yllätti positiivisesti. Se purkaa pitkän aikavälin kestävyysvajetta. Toinen on se, että viime vuosi tuotti myönteisen yllätyksen, kun alijäämä jäi kaksi miljardia pienemmäksi kuin mitä ennakoitiin.

Ruokaan ja lääkkeisiin tulee alv-korotuksia. Toisaalta sosiaaliturvaa ei leikata, myös tuloverotuksessa pienituloisille tulee verokevennyksiä.

— Tätä on ajateltu kokonaisuutena, että esimerkiksi ruoan alv-korotuksen haittavaikutukset voidaan ajatella kompensoituvan muilla toimilla.

Myönteisesti Ilmakunnaksen mielestä vaikutti muun muassa työmarkkinatuessa tarveharkinnan poistaminen puolison tulojen osalta sekä työllistymisbonus.

— Bonuksessa voi säilyttää työttömyysturvaa, kun pitkäaikaistyötön työllistyy. Nämä ovat tärkeitä keinoja, joilla puretaan rakennetyöttömyyttä. Se on yksi tärkeä lääke työllisyysasteen nostamiseen.

(MTV3)

Katso Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtajan Seija Ilmakunnaksen haastattelu: (Huomenta Suomi 23.3.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.