Aseväkivalta on jo lasten yleisin kuolinsyy Yhdysvalloissa – joukkoampumisia pelkästään tänä vuonna yli 230

MTV Yhdysvalloissa: Asekeskustelu käy kiivaana joukkoammuskeluiden kohdistuessa yhä useammin lapsiin 1:43
MTV Yhdysvalloissa: Asekeskustelu käy kiivaana joukkoammuskeluiden kohdistuessa yhä useammin lapsiin.

Viime viikkoina Yhdysvaltoja on ravistellut sarja joukkoampumisia, joita on tapahtunut niin supermarketissa, koulussa kuin sairaalassakin. Kaikkiaan vuoden alusta alkaen joukkoampumisia on ollut jo yli 230.

Ainakin kuusi ihmistä on kuollut viikonlopun joukkoampumisissa. Lauantaina Philadelphiassa kolme ihmistä kuoli ja 12 haavoittui usean ihmisen avattua tulen vilkkaalla ravintolakadulla. Myöhemmin Tennesseessä tapahtuneessa ampumisessa kuoli kolme. 

Viimeaikaisten ampumistapausten vuoksi presidentti Joe Biden vaatii nyt kongressia tiukentamaan aselakeja. Hän haluaisi kieltää rynnäkköaseiden myynnin ja nostaa aseidenoston ikärajaa 18 vuodesta 21 vuoteen.

Jälkimmäiselle on selvä perustelu: Tekijät ovat yhä nuorempia, mikä on selvä muutos aiempiin vuosiin. Viimeisen neljän vuoden aikana eniten uhreja vaatineissa joukkoampumisissa yhä useammin tekijä on alle 21-vuotias, kun aiemmin tekijät olivat yli 25-vuotiaita.

Myös ampumisten uhrit ovat yhä useammin lapsia ja nuoria. Koronapandemian aikana aseväkivalta lisääntyi, ja siitä on tullut lasten yleisin kuolinsyy Yhdysvalloissa ohittaen esimerkiksi auto-onnettomuudet.

Muutoksia aselakeihin vaadittiin äänekkäästi myös vuonna 2012, kun  Sandy Hookin kouluammuskelussa menehtyi kaksikymmentä lasta. Tuolloin mitään ei kuitenkaan saatu aikaan, ja pelkona on, että nytkään mikään ei lopulta muutu. 

Lue myös:

    Uusimmat