Mainos

Asennetaan harjattu puulattia

Öljytty massiivimäntylattia on näyttävä, mukava jalalle ja helppo huoltaa.

Puulattian pitää olla tukeva. Olisi ihan kiva, jos se ei kopisisi aivan mahdottomasti, ei antaisi periksi jalan alla ja olisi vielä lämpöisen tuntuinen ja miellyttävä kävellä paljainkin jaloin. Kaikessa tässä auttaa ratkaisevasti, jos materiaali on riittävän massiivinen.

Remonttikohteeseen laitettiin vaatimukset täyttävä, massiivimäntylaudasta tehty lattia. Wisa Pro -tuoteperheeseen kuuluvan laudan pituus on 205 senttimetriä, hyötyleveys 13,5 senttimetriä ja paksuus 28 millimetriä. Pinnasta on harjattu kevätkasvu pois, minkä seurauksena näkyviin tulee kovempi ja kestävämpi puuaines ja pintaan tulee samalla kaunis ja elävä kuvio. Pinta on öljytty. Mikäli käytössä tulee naarmuja, korjaaminen on helppoa: samaa öljyä saa rautakaupasta ja sillä naarmun saa hoidettua tarvitsematta käsitellä koko lattiaa.

Tällaista lattiaa ei saa asentaa uivaksi, vaan alle tarvitaan aina koolaus. Täällä vanhan betonilaattalattian päälle laitettiin 60 senttimetrin jaolla lautakoolaus, johon lattialaudat kiinnitettiin ruuveilla.

Ruuvina käytettiin 45 millimetrin hobau-ruuvia, joka oli sopivan mittainen – kärki ei varmasti tökännyt betoniin, koska se lävistää puun 45 asteen kulmassa. Lattialautoja kiinnitettäessä ruuvissa olisi myös oltava niin pitkä kierteetön osa, ettei lattialaudan puolelle jäisi kierrettä ollenkaan. Nämä asukkaan etukäteen hankkimat ruuvit eivät aivan täyttäneet tätä vaatimusta, sillä kierrettä jäi hiukan myös lattialaudan osalle. Parempia ei kuitenkaan kerta kaikkiaan ollut löytynyt tähän hätään. Ongelma kierrettiin poraamalla lattialautaan hiukan ruuvia väljempi reikä.

Tämänkin lattian asennus alkaa tavalliseen tapaan ottamalla huoneesta tarkat mitat ja tarkastamalla, esiintyykö samansuuntaisissa seinissä kiilausta. Saatujen tulosten mukaan suunnitellaan sitten jako sekä pituus- että leveyssuunnassa. Reunalaudat sovitetaan tarvittaessa seinään muotoon kaavaamalla.

Koska lauta on ympäripontattua, jatkokohdan ei tarvitse sattua koolauslaudan päälle. Vierekkäisillä riveillä ei saa kuitenkaan osua kahta jatkosta rinnakkain samaan väliin. Riviä voidaan jatkaa edellisestä jääneellä palalla, mutta aloituspalan on luonnollisesti yletyttävä ainakin kahden koolauslaudan yli – sama pätee tietysti myös rivin toisen päähän.

Lautoja on koputeltava pontteihinsa. Itse ponttiin ei saa missään tapauksessa lyödä vasaralla, vaan välissä on käytettävä riittävän pitkää lyöntikalikkaa. Seinän viereen tuleva lauta kiinnitettiin dyckert-nauloilla. Paikka on ahdas, joten kannattaa käyttää metallista lyöntitappia. Muuten laudan pintaan saattaa jäädä ikävän näköisiä jälkiä.

Ruuvit ja naulat on pidettävä asennuksen aikana tarkasti pussissa ja lattialle tipahtaneet on kerättävä heti talteen. Jos asentaja astuu sellaisen päälle, lattiaan jää pysyvä jälki.

Puulattia liikkuu aina hiukan huoneilman lämpötilan ja suhteellisen kosteuden mukaan, joten seinien viereen jätettiin 8 millimetrin elämisraot. Huoneeseen tuodut lautapaketit pitää säilyttää avaamattomina muutaman päivän ajan ennen asentamista. Silloin laudat pysyvät suorina samalla kun niiden kosteus ehtii tasaantua.

Valmis lattia on upean tumma ja arvokas. Harjattu pinta ei ole myöskään liukas. Lautaa on saatavana valmiiksi erivärisiksi sävytettyinä tai kirkkaaksi lakattuna.

Lisätietoja:

Puuinfo

UPM Wisa

(JKA 25.4.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.