Asbesti sairastuttaa edelleen – uusi potilastapaus Oulussa

Asbestipurkutyötä tekevät voivat altistua asbestille huolimatta nykyaikaisista purkutekniikoista ja suojautumisesta. Asbesti aiheuttaa muun muassa keuhkosyöpää ja keuhkopussin muutoksia.

Työterveyslaitoksen asiantuntijat ovat kirjoittaneet uusimpaan Suomen Lääkärilehteen artikkelin potilastapauksesta, jossa tupakoiva työntekijä oli sairastunut asbestin aiheuttamaan ammattitautiin huolellisesta suojautumisesta huolimatta.

Tähän asti asbestiammattitaudit ovat ilmenneet työntekijöillä, jotka altistuivat asbestille puutteellisen tiedon ja puutteellisen suojautumisen takia 40–50 vuotta sitten.

Suomen rakennuskannassa on edelleen runsaasti asbestia. Rakennusmateriaaleihin sidottuna se ei aiheuta terveysvaaraa silloin, kun rakenteet ovat ehjät.

Materiaaleja purettaessa asbestikuituja kuitenkin vapautuu ilmaan ja haitallista altistumista tapahtuu.

Vuosittain Suomessa altistuu asbestille noin 1000 työntekijää, suuri osa heistä asbestipurkajia. Työperäisten sairauksien rekisteriin kirjataan vuosittain 700–800 asbestipölyn aiheuttamaa sairautta, joista kolmannes rakennusalalta. Sairastuneiden altistuminen asbestille on tapahtunut 1960- ja 70 luvuilla.

Asbesti aiheuttaa keuhkosyöpää, mesotelioomaa, asbestoosia sekä keuhkopussin muutoksia.

Asbesti sairastutti suojaimista huolimatta

Oulun tapauksessa 47-vuotias rakentaja sairastui asbestiammattitautiin Jo määrällisesti vähäinen altistuminen lisää sairastumisriskiä, kertoo ylilääkäri Panu Oksa Työterveyslaitoksesta. Oulun tapauksessa 47-vuotias rakentaja oli tehnyt asbestinpurkutyötä useiden eri yritysten palveluksessa 1992–2004. Hän käytti hengityksensuojainta ja asbestityöhön soveltuvaa kertakäyttöistä suojapukua.

– Esitetty potilastapaus antaa aihetta epäillä nykyisen purkutekniikan turvallisuutta ja suojainten luotettavuutta. Myös työntekijöiden ammattitaidossa ja turvallisuuskäyttäytymisessä saattaa olla parannettavaa, arvioi Työympäristön kehittäminen osaamiskeskuksen johtaja Timo Tuomi Työterveyslaitoksesta.

– Päämääräksi lähitulevaisuudessa tulisi asettaa asbestiton Suomi, turvallista asbestin käyttöä ei ole. Asbestirakenteet tulisi poistaa ammattitaitoisesti työntekijöiden terveydensuojelu nykyistä paremmin huomioiden. Samalla suojellaan myös purkutyön ja saneerauksen kohteena olevien rakennusten käyttäjiä ja asukkaita piilevän asbestialtistumisen haitoilta, muistuttavat Työterveyslaitoksen asiantuntijat.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat