Arviot: Leijonilla useita onnistujia Karjala-turnauksessa – yhden kohdalla MM-kisakorttia turha pimittää

Leijonat onnistui ottamaan kaksi voittoa sunnuntaina päättyneessä Karjala-turnauksessa. Millaisia yksilötarinoita Leijonien joukosta nousi esille Helsingissä pelatussa turnauksessa? MTV Sport listasi onnistujia ja pelaajia, joilta saattoi odottaa parempaa.

Leijonien osalta Karjala-turnaus sisälsi kolme 3-0-peliä. Torstaina Venäjä oli kyseisillä lukemilla Suomea parempi. Lauantaina Tshekki ja sunnuntaina Ruotsi kokivat Suomelle 3-0-tappiot.

Turnauksen aikana Leijonat pyöritti isoa pelaajarinkiä. Vain osa pelaajista pelasi kaikki pelit.

Ketkä Leijonista onnistuivat parhaiten? Kuka jäi ennakko-odotuksiin nähden vaisuksi? Tässä nostot:

Onnistujat

Veini Vehviläinen

Kärppä-vahti jatkoi huimaa alkukauttaan myös Leijonien puolella. Lauantain Tshekki-pelissä A-maajoukkuedebyytin tehnyt Vehviläinen ei hermoillut yhtään. Ei missään vaiheessa. Vehviläisestä huokui rauhallisuus ja itsevarmuus, mikä heijastui myös Leijonien puolustukseen. Vehviläinen oli Suomen ylivoimaisesti suurin onnistuja ja koko turnauksen tähti. Vehviläisen kohdalla MM-kisakorttia ei tarvitse pimittää, vaan siitä voi puhua rohkeasti. Syy tälle on se, että Suomella ei ole tällä hetkellä Euroopassa niin kovaa maalivahtikisaa päällä. Mikko Koskisen siirryttyä NHL:ään niin sanottu Euroopan suomalaisen ykkösmaalivahdin paikka on auki. Vehviläinen tarrasi tähän tiukasti kiinni.

VIDEO: Veini Vehviläisen kommentteja sunnuntain Ruotsi-ottelun jälkeen. Juttu jatkuu videon alapuolella.

Vehviläisellä huima alku leijonapaidasssa 1:17

Arttu Ruotsalainen

Ilves-hyökkääjä säväytti lauantain Tshekki-pelissä. 21-vuotias Ruotsalainen ei arastellut, vaan hän tuli kuin aikamies maajoukkueympyröihin. Ruotsalainen haastoi, oli pelirohkea ja toteutti juuri niitä asioita, joita valmennusjohto toivoi. Pienikokoisen, mutta väkkärämäisen Ruotsalaisen maalitili aukesi heti debyytissä. Sunnuntaina Ruotsalainen ei ollut aivan yhtä näkyvä hahmo, mutta siitä huolimatta hän jatkoi hyviä otteita. Ruotsalaisen kohdalle voi laittaa ison plusmerkin.

Oula Palve

TPS-sentteri Palve sai heti ison roolin, kun hänet laitettiin Leijonien ykkösylivoiman pyörittäjäksi. Palve väitti pelanneensa hyvin torstaina Venäjää vastaan, mutta todellisuudessa hän oli ytimessä vasta lauantain Tshekki-pelissä. Peliarvosana muuttui tyydyttävästä kiitettäväksi. Palve uskalsi haastaa, hän loi paikkoja ja haki myös laukauksia, mikä oli oleellinen juttu alkukauden yhdeksän liigaosuman jälkeen. Palve saa hyvin todennäköisesti ainakin toisen näyttöpaikan EHT-tasolla vielä tämän kauden aikana. 26-vuotias hyökkääjä tekee hieman erilaista kasvutarinaa Euroopan huipulle. Palve jätti positiivisen vaikutelman Leijonissa.

Teemu Kivihalme

Kivihalme tuli uniikkina tapauksena Leijoniin, ensimmäisenä ei suomea puhuvana pelaajana. Kärppä-puolustaja näytti todellista osaamistaan pienen alkuarastelun jälkeen. Erittäin hyvin liikkuva Kivihalme tukee aktiivisesti hyökkäyksiä, mikä myös osaltaan kostautui torstain Venäjä-pelissä. Viikonloppuna Kivihalme oli hyvä, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Hän näytti esimerkkiä muille toisen Kärppä-puolustajan Jani Hakanpään kanssa. Ei ihme, että NHL-seurat ovat osoittaneet kiinnostusta Kivihalmetta kohtaan. Hän on moderni, nykyajan puolustaja, josta kehittyy vielä todella käyttökelpoinen tapaus koko Leijona-ohjelmaan.

Jani Hakanpää

Turnauksen alla oli epävarmaa, voiko Hakanpää edes pelata Helsingissä. Loukkaantumishuolet eivät haitanneet, kun Hakanpää sai pelinsä rullaamaan. Isokokoinen, mutta vahva luistelija erottui joukosta Kivihalmeen kanssa. Hakanpää ei jäänyt pelkästään varmistavaksi puolustajaksi, vaan hän osallistui ja tuki peliä aktiivisesti. Ilman loukkaantumista Hakanpää olisi pelannut viime keväänä Tanskan MM-turnauksessa. Jos vammat eivät jarruta keväällä, on hän todella vahva ehdokas MM-kisajoukkueeseen.

Muut huomioitavat onnistujat: Ville Leskinen, Marko Anttila, Teemu Eronen ja Juhani Tyrväinen.

VIDEO: Ville Leskisen haastattelu sunnuntain Ruotsi-otteun jälkeen. Juttu jatkuu videon alla.

Avausmaalin iskenyt Leskinen: Liiga-pelaajat onnistuivat hyvin 1:40

Pettymykset

Juha Metsola

Turnauksen alla Metsola oli oletusarvoisesti ykkösmaalivahti, jota Vehviläinen lähti haastamaan. Metsola oli huono torstaina Venäjää vastaan. Sitä ei vain voi kiistää. Venäjä laukoi aivan liian helppoja maaleja Salavat Julajev Ufa -vahdin selän taakse. Sen päälle Vehviläinen onnistui lauantaina, minkä myötä kelkka kääntyi. Metsola saa varmasti uuden näyttöpaikan, eikä hän ole niin huono, mitä Venäjä-peli osoitti torstaina. Eteen tuli, kuten päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi, huono päivä.

Miro Aaltonen

Kesällä Pohjois-Amerikasta takaisin Eurooppaan palannut Aaltonen ei ollut parhaimmillaan Karjala-turnauksessa. Aaltonen kyllä yritti, taisteli ja teki töitä, mutta silti hän jäi ennakko-odotuksiin nähden vaisuksi. Yhteispeli Sakari Mannisen ja Teemu Hartikaisen kanssa ei vain toiminut. Varsinkin torstaina ja lauantaina Leijonien ykkösylivoima meni Aaltosen ja kumppaneiden johdolla liikaa hieromiseksi.

Miika Koivisto

Viime kevään MM-kisoissa erittäin vahvasti esiintynyt Koivisto ei ollut myöskään parhaimmillaan Karjala-turnauksessa. Koivisto oli lähinnä… kelvollinen. Ei mitään ihmeitä, ei mitään erityistä, pelkkää peruspeliä. Viime kauden perusteella ja jälkeen odotusarvot olivat korkealla. KHL:ssä, Koiviston seurajoukkue Dinamo Moskova on ailahdellut alkukaudella, mikä varmasti vaikutti osaltaan myös Koiviston nykyvireeseen.

Teemu Hartikainen

Ilman sunnuntain Ruotsi-ottelua Hartikainen olisi ollut todella paha pettymys. Torstaina Venäjää vastaan Hartikainen oli aivan yössä, eikä hän saanut mitään aikaiseksi. Tshekkiä vastaan Hartikainen paransi hieman ja sunnuntaina Ruotsia vastaan hän oli jo elementissä. Hidas alku rokotti, eikä Hartikaisen kokonaissuoritus ollut mitenkään poskettoman vahva tai sitä, mitä häneltä on parhaimmillaan nähty KHL:ssä.

Lue myös:

    Uusimmat