Artek ostaa takaisin huonekalujaan

Nyt on löytynyt tapa päästä eroon Artekin huonekaluista, valmistaja ostaa ne takaisin. Kuluttamallahan ne eivät ole kadonneet. Jakkarat ja pöydät ovat siirtyneet olohuoneen paraatipaikalta yleensä lasten opiskelija-asuntoihin ja kesämökin kautta liiteriin tukevaksi työpöydäksi. Tuskaa tuo kestävyys on tuottanut monien pihien vanhempien perikunnalle. Katkenneet remmit ja tuhrautuneet päälliset on korjattu merkkihuollossa, eikä saituri ole voinut siirtyä lastulevyihin. Vuosikymmenien matkalla patinoituessaan Artekin tavaroiden arvo on vain kasvanut.

Ne jotka inhoavat joidenkin rakastamaa Alvar Aallon tyyliä, voivat nyt pistää perintönsä rahoiksi.

Perusjakkara, se 1933 suunniteltu kolmijalkainen maksaa jopa 600 euroa kappale, vaikka kysymyksessä on todellinen teollisuuden sarjatuotanto, 8 miljoonaa jakkaraa keikkuu maapallolla.

Erityisen oikeassa tuntevat olleensa ne, joita on aina miellyttänyt Aallon pelkistetty muotokieli, joille esineet ovat olleet taiteen ja käyttöesineen pyhyyttä tavoitteleva yhdistelmä. Heitäkin on paljon.

Kysyntä tuli ulkomailta

Artekin kehitysjohtaja Juhani Lemmetti kertoo, että idea käytettyjen tavaroiden takaisin ostamiseen tuli, kun ulkomailta alettiin yhä enemmän kysellä Alvar Aallon ja Ilmari Tapiovaaran tuotteita.

- Ensin kysyjinä olivat maailman museot ja keräilijät mutta nyt käytettyjä suomalaisten suunnittelijoiden onnistuneimpia esineitä himoitsevat rahakkaat kuluttajat.

- Just tuli japanilaisesta muotitalosta 15 jakkaran tilaus, lähettiin niille 15 ja ne on ihan fiilareissaan, kertoo Lemmetti - ne haluavat nimenomaan vanhoja, nimenomaan käytettyjä ja patinoituneita esineitä.

Käytettyihin Alvar Aallon tuoleihin törmää trendikkäässä lontoolaiskahvilassa Dover Street Marketin Rose Bakery cafessa. Kyseessä on siis Comme des Garcons’in lippulaivamyymälä.

Artekin uusi kierrätysmyymälä avaa lauantaina Pienellä Roobertinkadulla Helsingissä. Kellarin vanha autohalli toimii myös suomalaismuotoilun museona - niin kauniisti esineet on asetettu näkyville. Täällä vakuutetaan, että tarkoitus on luoda paikka, jossa ei tarvitse ostaa eikä myydä mitään, voi tulla keskustelemaan Artekin filosofiasta, jonka mukaan yhden tuoli pitää kestää koko ihmiselämä.

Katso Merja Sundströmin juttu (Kymmenen uutiset 14.10.2011)

Lue myös:

    Uusimmat