Arnold Schwarzenegger avautuu ennenkuulumattomasti – vertaa kongressin tapahtumia kristalliyöhön: "Tätä en ole ennen kertonut lapsuudestani"

Arnold Schwarzenegger avautuu ennenkuulumattomasti – vertaa kongressin tapahtumia kristalliyöhön ja kertoo kipeän lapsuusmuiston 2:55
Video: Arnold Schwarzenegger vertaa kongressin tapahtumia kristalliyöhön ja kertoo kipeän lapsuusmuiston.

Näyttelijä, kehonrakentaja ja Kalifornian entinen kuvernööri Arnold Schwarzenegger kertoo saaneensa paljon yhteydenottoja Yhdysvaltain kongressihyökkäyksen vuoksi. Hän intoutui pitämään Twitter -tilillään puheen, jollaista ei ole ennen nähty.

Schwarzenegger on kasvanut lapsuutensa Itävallassa.

Hän kertoo aluksi muistavansa hyvin toisen maailmansodan jälkeisen Itävallan ja olevansa hyvin tietoinen "kristalliyönä" tunnetun verilöylyn tapahtumista. Tuona kaameana iltana juutalaisten synagogia tuhottiin ja yli 30 000 juutalaista päätyi keskitysleiriin.

– Keskiviikko oli särkyneen kristallin yö Yhdysvalloissa, kun kongressiin hyökättiin. He laittoivat uuteen uskoon asiat, joita pidämme itsestäänselvyyksinä. 

– He eivät ainoastaan särkeneet kongressin ikkunoita – he polkivat maahan kaiken sen, joka oli koko maamme perusta.

Sodasta trumatisoitunut isä oli väkivaltainen ja juopotteli

Hän kertoo monella olleen traumoja sodasta – samoin kuin hänen omalla isällään.

– Tätä en ole kertonut julkisuuteen aiemmin, koska muisto on niin kipeä. Mutta  lapsuudessani isäni tuli juovuksissa kotiin kerran tai kaksi viikossa. Hän huusi ja löi meitä lapsia ja äitini pelkäsi pahoin. Myös naapurissa tapahtui samankaltaista.

– Koska olen Euroopasta kotoisin, olen nähnyt sen, mitä tapahtuu kun asiat lähtevät käsistä. Meidän täytyy tiedostaa se, mitä voi seurata itsekkyydestä ja kyynisyydestä.

Trump yritti kääntää vaalien tuloksen nurinkurin, vaikka vaalit olivat rehdit.

– Hän kertoi kansalle valheita – aivan kuten minulle, perheelleni ja naapureillenikin valehdeltiin lapsuudessani. Tiedän, mihin sellaiset valheet voivat johtaa. Trump on epäonnistunut johtaja. Hän tulee jäämään historiaan maailman surkeimpana presidenttinä. Onneksi hän on pian yhtä unohdettu kuin vanha tviitti.

– Demokratiamme on kuin tämän miekan teräs. Mitä enemmän sitä taotaan, sitä vahvemmaksi se tulee, Schwarzenegger sanoo ja heiluttaa videolla "Conanin" miekkaa.

Lue myös:

    Uusimmat