Armeija uusii alueellista puolustusta

Nykyiset maanpuolustusalueet sekä sotilasläänit lopetetaan. Uudistetussa puolustusjärjestelmässä on enemmän valtakunnallisesti keskitettyjä toimintoja.

Puolustusvoimat ottaa ensi vuoden alussa käyttöön uusitun alueellisen puolustusjärjestelmän. Nykyiset maanpuolustusalueet sekä sotilasläänit lakkautetaan, ja jäljelle jää neljä uudenmuotoista operatiivista sotilaslääniä. Mikkelissä aloittaa uusi maavoimien esikunta. Sodan ajan prikaateista perustetaan yksi iskukykyinen armeijakunta.

- Alueellinen puolustus säilyy. Tulevaisuuden uusina piirteinä korostuvat yhteiskunnan elintärkeiden kohteiden ja toimintojen suojaus, uhkatilanteiden hallinta sekä maa-, meri- sekä ilmavoimien toiminnan entistä tiiviimpi yhdistäminen, luettelee pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Ari Puheloinen.

Muutosten taustalla ovat puolustusvoimien sodan ajan henkilöstövahvuuden supistukset 350 000:een. Ne perustuvat valtioneuvoston aiempiin turvallisuus- ja puolustuspoliittisten selontekoihin.

- Kun joukkoja on entistä vähemmän, on tilannetietoisuutta parannettava, korostaa Puheloinen. Tässä tulee avuksi puolustusvoimien uusi tiedustelun, valvonnan ja johtamisen verkostoavusteinen järjestelmä. Se parantaa moninkertaisesti tilannekuvaa sekä tulenkäytön ja johtamisen teknistä nopeutta.

Aluepuolustukseen asejärjestelmiä ja logistiikkaa

Armeijakunta tukee valtakunnallisesti

Alueellinen puolustus säilyy puolustusperiaatteena, mutta sen toteuttamista varten kehitetyssä 2010-luvun puolustusjärjestelmässä on entistä enemmän valtakunnallisesti keskitettyjä toimintoja.

Sodan ajan prikaatien vähentyessä riittää uusille sotilaslääneille pääasiassa paikallisiin tehtäviin tarkoitettuja joukkoja. Suorituskykyisimmät prikaatit taas organisoidaan armeijakunnaksi maavoimien keskitettyyn johtoon. Nykyisin sodan ajan armeijakuntia on useampia, tulevaisuudessa vain yksi.

Uusilla sotilaslääneillä ei Puheloisen mukaan ole itsenäisiin sotatoimiin samanlaista kykyä kuin lakkautettavilla maanpuolustusalueilla. Siksi niitä tuetaan valtakunnanlaajuisesti keskitetyillä toiminnoilla. - Tämä on oleellinen puolustusjärjestelmän muutos.

Uusia asejärjestelmiä käyttöön

Puolustusvoimat parantaa suorituskykyä ottamalla käyttöön uusia asejärjestelmiä. Torjunnan tehoa parannetaan etenkin raskaiden raketinheitinten kauaskantoisella maasta-maahan tulenkäytöllä ja ilmavoimien ilmasta-maahan tulella. Helikopterien avulla taas parannetaan joukkojen liikkuvuutta. Muuta suorituskykyä tukevat mekanisoidut joukot.

Alueelliseen puolustukseen liittyy oleellisesti puolustusvoimien valmiuden joustava säätely. Niinpä puolustusjärjestelmästä pannaan toimintaan ne osat, jotka ovat tarpeen. Tällaisella räätälöidyllä toimintojen mitoituksella hallitaan myös sotaa alempiasteiset uhkatilanteet.

- Alueellinen puolustus ei siis ole tarkoitettu yksinomaan laajamittaisen voimankäytön torjuntaan, tiivistää pääesikunnan päällikkö.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat