Mainos

Arkkualbojen käyttö lisääntyy suomalaisseurakunnissa

Lähes tuhatvuotista perinnettä elvytetään monissa seurakunnissa. Arkun peittävä alba mahdollistaa entistä edullisempien ja ekologisempien arkkujen käytön.

Hautajaisissa arkulle levitettävän arkkuvaatteen eli -alban käyttö lisääntyy pikkuhiljaa suomalaisissa seurakunnissa. 1100-luvulta suomalaiseen hautajaisperinteeseen kuuluneen kirkkotekstiilin käyttö väheni, kun arkkujen koristelu ja materiaaleihin panostaminen lisääntyi 1800-luvun lopussa. Nyt vanhaa perinnettä elvytetään monissa seurakunnissa.

Porin seurakunnissa arkkualban käyttö on ollut mahdollista heinäkuun puolivälistä. Uuden kirkkotekstiilin hankintaan päädyttiin seurakuntalaisten pyynnöstä.

- Arkun päälle levitetty alba kuvastaa ihmisten samanarvoisuutta viimeisellä matkalla. Samalla sen käyttö mahdollistaa entistä edullisempien ja ekologisempien arkkujen käytön, kun juhlava alba peittää arkun, kertoo ylipuutarhuri Sari Salow Porin seurakunnista.

Vantaan seurakunnissa arkkualbaperinne elvytettiin jo vuosia sitten. Vaihtoehto on suositumpi tuhkauksissa kuin arkkuhautauksissa.

- Arkkualban käyttö on silti edelleen melko vähäistä. Ruskeasannan kappelissa, Korson kirkossa ja Hämeenkylän kirkossa niitä käytetään korkeintaan 5 prosentissa siunauksista, arvioi ylipuutarhuri Tuovi Lehtinen Vantaan seurakuntayhtymästä.

Lehtinen kertoo, että veteraanihautajaisissa albaa käytetään muita siunauksia runsaammin, sillä Vantaalla käytössä oleva kaksiosainen sinivalkoinen alba tuo mielikuvan Suomen lipusta. Vantaan albat ovat taiteilijan suunnittelemia ja ne sointuvat kauniisti kirkon muuhun sisustukseen.

- Itse toivoisin perinteen elpymistä. Olisi hienoa, jos tehtäisiin myös omia alboja, joista tulisi sukuperinnettä samoin kuin suvussa kiertävä kastemekko. Silloin hautajaisistakin tulisi entistä enemmän suvun oma tilaisuus.

Myös Raision seurakunnassa arkkualba otettiin käyttöön 1990-luvulla, jolloin kaupunkiin tuli uusia uurnahautausmaita. Kirkkoherra Pertti Ruotsala liputtaa perinteen elpymisen puolesta.

- Symbolisestikin vaalea arkkupeite on jatko muille kirkollisille vaatteille: kastemekolle ja rippialballe, muistuttaa Ruotsala.

Käytännössä arkkualban käytön lisääntymistä jarruttaa tiedon vähyys. Omaiset ottavat usein yhteyttä hautajaisjärjestelyistä hautaustoimistoon, joiden etuna ei välttämättä ole myydä huokeata arkkua, joka peitettäisiin seurakunnan tarjoamalla juhlavalla vaatteella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.