Mainos

Arkkipiispa Mikko Juva kuollut

Arkkipiispa Mikko Juva on kuollut viime yönä.

Arkkipiispa, filosofian ja teologian tohtori Mikko Einar Juva on kuollut 85-vuotiaana Turussa uuden vuoden yönä 1.1. 2004. Arkkipiispa emeritus Juva oli merkittävä kirkollinen, yhteiskunnallinen ja yliopistollinen vaikuttaja vuosikymmenten ajan.

Mikko Juva teki mittavan elämäntyön suomalaisen hengenviljelyn eri saroilla. Hän toimi mm. professorina sekä Turun että Helsingin yliopistoissa ja viimemainitun yliopiston rehtorina ja kanslerina. Arkkipiispaksi hänet nimitettiin vuonna 1978. Tästä virasta hän jäi eläkkeelle 1982.

Juva syntyi 22.11. 1918 Kaarelassa. Filosofian kandidaatiksi hän valmistui 1939 ja vihittiin papiksi 1943. Filosofian tohtoriksi hän väitteli 1950 ja teologian tohtoriksi 1955 aate- ja kirkkohistoriaa käsitelleillä väitöskirjoillaan.

Oltuaan sotien jälkeen mm. Kristillisen ylioppilasliiton pääsihteerinä Mikko Juva toimi Turun yliopiston Suomen historian professorina ja Helsingin yliopiston Suomen ja Skandinavian kirkkohistorian professorina. Helsingin yliopiston rehtorina hän oli 1971-73 ja kanslerina 1973-78.

Vuosikymmenien aikana Juva hoiti lukuisia luottamustehtäviä kirkollisen, yhteiskunnallisen ja kulttuurielämän piirissä. Hän oli aikanaan Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan ja Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajana. Neljännesvuosisadan hän toimi Suomen lähetysseuran puheenjohtajana. 1960-luvulla hän osallistui jonkin aikaa myös poliittiseen toimintaan mm. kansanedustajana ja liberaalisen kansanpuolueen puheenjohtajana.

Mikko Juvalla oli merkittävä panos myös Luterilaisen maailmanliiton toiminnassa. Hän oli 1963 Helsingissä pidetyn Luterilaisen maailmanliiton yleiskokouksen johtajana. Vuosina 1963-70 hän oli maailmanliiton teologisen komission puheenjohtajana ja 1970-77 maailmanliiton presidenttinä. Juva oli myös useitten ulkomaisten yliopistojen kunniatohtori.

Suomen luterilaisen kirkon arkkipiispana Mikko Juva oli selkeästi ja rohkeasti asioihin kantaa ottava, uudistuksiin tähtäävä ja samalla syvästi luterilaisen uskon perusteisiin ankkuroitunut kirkonjohtaja. Mikko Juvan laaja kirjallinen tuotanto liikkui historiantutkimuksen eri alueilla, ja myös niissä ajankohtaisissa teemoissa, jotka ihmisiä nykypäivänä askarruttavat. Hän oli viime vuosikymmenien keskeisiä suomalaisia vaikuttajia ja suunnannäyttäjä, ja osallistui kirkolliseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun viime vuosiin saakka.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.