Arina ja SOK:n johto: Vaalirahalla ei kytköksiä

Oululainen osuuskauppa Arina vakuuttaa, ettei sen myöntämällä vaalirahoituksella ja Oulun kaavoitusasioilla ole ollut kytkentöjä. Asia tuli esille tänään, jolloin Arinan edustajat toimitusjohtaja Kari Salmisen johdolla keskustelivat SOK:n pääjohtaja Jere Lahden kanssa Helsingissä. Kokouksen oli kutsunut koolle pääjohtaja Lahti.

Palaverissa tähdennettiin, ettei S-ryhmässä hyväksytä minkäänlaisia kytkentöjä vaalirahoituksiin. Samalla Arinan johto totesi, että se sitoutuu toiminnassaan S-ryhmän edustamaan arvomaailmaan.

Arinan vaalirahoituksen on julkisuudessa arveltu kytkeytyvän Limingantullin Prisma-marketin kaavakiistaan. Maaliskuussa avatun Prisman kaavamuutos runnottiin läpi kaupunginvaltuuston päätöksellä, vaikka ympäristöministeriö vaati asian alistamista itselleen. Kaavakäsittelyllä oli kova kiire, mikä on osaltaan lisäsi epäilyksiä.

Prisma oli jo ennen asianmukaisia lupia rakentanut marketin valmiiksi ja palkannut sinne myös henkilökunnan. Lupaa tarvittiin päivittäistavaroiden myyntiä varten.

Arina ei julkista tukea puolueittain

Arina julkisti eilen vaalirahoituksensa kokonaissumman, joka on lähes 22 4000 markkaa. Siitä kulttuuriministeri Suvi Lindén sai yli 27 000 markkaa. Lindénin vaalitukeen on epäilty liittyvän Prisman kaavakytköksiä. Lindén on kiistänyt syytökset ja vakuuttanut jäävänneensä itsensä Oulun kaupunginvaltuustossa aina kun kaavaa on käsitelty.

Arina ei ole julkistanut vaalirahoituksensa puoluekohtaista listaa. -Emme missään tapauksessa ainakaan toistaiseksi julkista puoluekohtaisia tietoja. Silloin vain ryhdyttäisiin spekuloimaan sitä, kuinka paljon kukakin on saanut, Salminen kommentoi lyhyesti tänään.

Sen, mitkä puolueet Arinan vaalirahaa ovat saaneet ja kuinka paljon, tietää vain Salminen ja Arinan tilintarkastajat. Salminen ei asiaa paljasta ja tilintarkastajat taas ovat vaitiolovelvollisia osuuskaupan asioista.

Arinan hallintoneuvoston puheenjohtaja Eino Laaksonen vakuutti eilen, ettei hän itsekään ole saanut tietoja puoluekohtaisesta vaalituesta. Niin Salminen kuin Laaksonenkin ovat jo aiemmin kertoneet, että Arinan vaalirahaa ovat kokoomuksen lisäksi saaneet lähes kaikki keskeiset puolueet.

Kansanedustajat Liisa Jaakonsaari ja Antti Rantakangas ovat myöntäneet saaneensa kumpikin Arinalta 5000 markkaa. Sen sijaan kansanedustaja Tytti Isohookana-Asunmaa on kieltäytynyt kertomasta Arinan tuesta.

Pohjois-Pohjanmaan vasemmistoliiton puheenjohtaja Mikko Raudaskoski vakuutti tänään, ettei puolueen omien selvitysten mukaan Arinalta ole saatu vaalirahaa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja