Arhinmäki - ammattipoliitikko kouluiästä lähtien

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja virkaa toimittava puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ei ole varsinaisesti harjoittanut mitään muuta kuin poliitikon ammattia. Kesätöissä Helsingin kaupungin puisto-osastossa hän on kuitenkin saanut puolueessaan kaivattavaa työläisuskottavuutta.

Muuten Arhinmäen työtehtävät ovat aina liittyneet politiikkaan. Hän oli pitkään puolueen nuorisoliiton puheenjohtaja ja sen jälkeen kansanedustaja Esko-Juhani Tennilän (vas.) avustaja.

Poliitikko Arhinmäestä tuli viimeistään helsinkiläisessä Alppilan lukiossa. Suurisuinen lukiolainen joutui usein napit vastakkain rehtorin kanssa, mutta tämä arvosti hyvää väittelyä yhteiskunnallisesti valveutuneen oppilaan kanssa.

Arhinmäki puolusti muita kahnauksiin joutuneita oppilaita ja toimi koulun oppilaskunnassa.

Koulutuspolitiikka lähinnä

Koulutuspolitiikka on Arhinmäelle hyvin läheinen kysymys. Hän on toiminut lähikoulun ja koulukirjastojen puolesta.

Kaikenlaiset erikoiskoulut ovat hänelle myrkkyä. Arhinmäen mielestä lasten pitäisi mennä lähikouluihinsa, joissa olisi annettava yhtä tasokasta opetusta kuin eliittimaineessa olevissa opinahjoissa.

Perinteiset vasemmiston sosiaalipolitiikkaan kuuluvat kysymykset, kuten tuloerojen kaventaminen, ovat Arhinmäen asialistalla tärkeällä sijalla. Mutta ydinvoiman jyrkkänä vastustajana hän on kismittänyt teollisuusalojen vasemmistoliittolaisia ammattiyhdistyspomoja.

Pohjoismaita ja jalkapalloa

Arhinmäki toimii Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana. Vuonna 1976 syntyneet, Pasilasta kotoisin olevat helsinkiläismiehet eivät yleensä hallitse kovinkaan hyvin ruotsia.

Pitkän ruotsin lukeminen tekee Arhinmäestä poikkeuksen tässä joukossa. Englantia Arhinmäki ei kansanedustajaksi tultuaan puhunut juuri enempää kuin brittikatsomoissa viihtyvän jalkapallofanin oli välttämätöntä.

Sittemmin Arhinmäki on osallistunut eduskunnan kielikursseille Englannissa. Kurssimatkoihin hän on kätevästi onnistunut yhdistämään jalkapallo-ottelujen seuraamisen.

Suuri haaste ensimmäisellä kaudella

Kannatuksen surkastumisesta kolmissa peräkkäisissä vaaleissa kärsinyt vasemmistoliitto kaipaa kipeästi uusia tuulia. Nuorisojärjestöä johtaessaan Arhinmäki sai radikaalin maineen ja onnistui kasvattamaan nuorisoliittolaisten määrää.

Ukkoutuvan puolueen johtoon siirtyminen on Arhinmäelle, ensimmäisen kauden kansanedustajalle, hänen tähänastisen uransa suurin haaste. Puolueen ensimmäisenä varapuheenjohtajana hän on kuitenkin jo tottunut jatkuviin julkisiin esiintymisiin.

Hän on suuren yleisön keskuudessa tunnetuimpia kansanedustajia. Arhinmäki valittaneen 27. kesäkuuta pidettävässä puoluevaltuuston kokouksessa vasemmistoliiton puheenjohtajaksi Martti Korhosen erottua tänään.

Puheenjohtajakilpaan on tähän mennessä ilmoittautunut myös kansanedustaja Merja Kyllönen. Oulun vaalipiiristä valitulla, melko tuntemattomalla kansanedustajalla ei liene käytännössä mahdollisuuksia.

(MTV3)

TYÖELÄMÄ UUSIKSI, PREKARIAATIT HUOMIOON

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja