Mainos

Arafat saattaa lykätä itsenäisyysjulistusta

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat vihjaisi tänään voivansa lykätä palestiinalaisvaltion yksipuolista julistamista. Israelin lehdet olivat aamulla kertoneet, että pääministeri Benjamin Netanyahu harkitsee vakavasti palestiinalaisten itsehallintoalueiden takaisinvaltausta, jos Arafat julistaa palestiinalaisvaltion 4. toukokuuta kuten hän on aiemman ilmoittanut.

Arafat kertoi kuitenkin tänään, että palestiinalaiset keskustelevat parhaillaan julistuksen päivämäärästä Euroopan unionissa ja Yhdysvalloissa oleviensa ystäviensä kanssa. Hän vastaili toimittajien kysymyksiin neuvoteltuaan Wienissä Itävallan liittokanslerin Viktor Kliman kanssa.

Arafat saapui tänään vierailulle Ruotsiin. Varapääministeri Lena Hjelm-Wallen sanoi Ruotsin tunnustavan palestiinalaisten oikeuden omaan valtioon, mutta kehotti palestiinalaisia tarkoin harkitsemaan sopivaa ajankohtaa.

EU ja Yhdysvallat ovat neuvoneet Arafatia julistamaan palestiinalaisvaltion aikaisintaan muutamia päiviä 17. toukokuuta pidettävien Israelin parlamenttivaalien jälkeen. Arafat tapaa tiistaina Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin Washingtonissa.

Netanyahun jyrkentynyt kanta johtuu Haaretz-lehden mukaan Arafatin perjantaisesta puheesta Ramallahissa Jordanvirran länsirannalla. Arafat sanoi, että palestiinalaiset ovat valmiit aseelliseen taisteluun puolustaakseen laillisia oikeuksia, varsinkin oikeuttaan valtion julistamiseen.

Korkeat Israelin ulko- ja oikeusministeriöiden virkamiehet ovat kuitenkin varoittaneet pääministeriä palestiinalaisalueiden takaisinvaltauksesta. Se olisi heidän mukaan vakava virhe, joka vahingoittaisi huomattavasti Israelin kansainvälisiä suhteita, kertoi Jedioth Achronoth -lehti.

Netanyahu vierailulle Venäjälle

Netanyahu saapui tänään viralliselle vierailulle Moskovaan. Hän tapaa huomenna pääministeri Jevgeni Primakovin ja ulkoministeri Igor Ivanovin.

Keskusteluissa käsitellään Israelin ja Venäjän taloudellista yhteistyötä ja Israelin kovin sanoin arvostelemaa Venäjän ja Iranin yhteistyötä ydintekniikan alalla. Tuo ydinalan yhteistyö on Netanyahun mukaan Venäjän ja Israelin lähentymisen esteenä.
(STT-AFP-DPA-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.